Sammen vil WMS og Survitec lage en verdensledende aktør innenfor maritim sikkerhet, heter det i meldingen.

- Vi mener dette er en spennende vri, sier konsernsjef Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen til DN. Konsernsjefen legger vekt på at fusjonen vil gi det nye selskapet mer bredde.

Det sammenslåtte selskapet vil blant annet tilby redningsbåter, livbåter, livflåter, personlig sikkerhetsutstyr som overlevelsesdrakter, brannvern- og brannslukkingssystemer og andre livreddende produkter for bruk til sjøs. I tillegg vil de vedlikeholde disse produktene.

- Med den porteføljen de har og det vi har hatt, får det en kjempebredde. Vi tror det er kommersielt veldig viktig å ha den bredden. Bransjen trenger tilgjengeligheten og ved å få denne bredden under én paraply så føler vi at bransjen får en fin løsning hos en leverandør.

Tar 20 prosent

700 Wilhelmsen-ansatte vil slås sammen med 2300 Survitec-ansatte. Ved fullføringen av fusjonen vil WMS eie 20 prosent av Survitec.

Thomas Wilhelmsen ser ikke for seg at fusjonen og overføringen av de ansatte vil føre til noen stor utflagging av arbeidsplasser fra Norge.

- Det er veldig lite av dette som ligger i Norge i dag. Dette er ikke et stort synergicase for å ta ut mennekser. Målet er å få bredde i markedet. Survitec kjøper internasjonal tilstedeværelse, og vi håper og tror at dette vil bestå. Folk utfører et arbeid i dag innenfor felt Survitec ikke har, sier konsernsjefen.

Som en del av avtalen vil WMS overføre hele forretningsområdet for sikkerhet til Survitec Group Ltd. Det inkluderer Wilhelmsen Technical Solutions AS og sikkerhetskompetanse, produkter og tilhørende tjenester i Wilhelmsen Ships Service AS.

Kom fra Unitor

Wilhelmsen opplyser at den porteføljen som skal over til Survitec er produktgrupper WMS fikk da selskapet kjøpte Unitor i 2005. Men utskillingen av sikkerhetsområdet til Survitec er ikke et avskjed med Unitor-porteføljen. WMS beholder agentvirksomheten ship agency og alt av det som kalles marine products som gass, kjemikalier, forbruksvarer som brukes til drift og vedlikehold av skip.

Fusjonen fører til at omsetningen faller med rundt 200 millioner dollar årlig for WMS, mens det forventes at nye Survitec vil få en omsetning på 600 millioner dollar årlig.

WMS skriver i sin melding at avtalen er forventet å fullføres i fjerde kvartal. WMS vil i tillegg til å få 20 prosent av det nye selskapet også få rundt 110 millioner dollar. Det vil gi en bokført gevinst på 60 millioner dollar.

- Hva skal dere bruke pengene til?

- De vil ikke være riktig å si at de er øremerket et spesielt prosjekt. Men vi er på utkikk hele tiden. Vi ønsker å styrke de ulike engasjementene vi har og se på nye engasjementer. Det behøver ikke nødvendigvis være innenfor der vi er i dag.

Brexit

At Wilhelmsens forretningsområdet finner et nytt hjem hos et britisk selskap samme dag som britene går til stemmelokalene for å avgjøre om de fortsatt skal være en del av EU er en ren tilfeldighet, forsikrer konsernsjefen.

- Det er en ganske komplisert transaksjon. Det er ikke nøye planlagt at det skulle skje i dag. Vi har holdt på med transaksjonen lenge, sier Thomas Wilhelmsen, som kan fortelle at de to selskapene har samarbeidet innenfor oppblåsbare redningsflåter i lang tid.

- Var det aktuelt å gå inn med en større eierandel?

- Det var ikke aktuelt, av flere grunner. Generelt sett kan jeg si at eierkonstellasjonen ikke tillot at vi skulle sitte med en veldig mye større andel.

Dag Schjerven, som er toppsjef i WMS vil få plass i styret til Survitec, opplyser selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.