Oktober er vanligvis en treg måned i boligmarkedet, men ikke i år.

For boligprisene steg 0,4 prosent i oktober, sammenlignet med september viser boligpristatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendoms-
meglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-
foretakenes forening (EFF).

 

- Med oktobertallene viser markedet en utflating i de faktiske prisene. Samtidlig viser tallene en god oktoberomsetning på landsbasis. Det er imidlertid viktig å være klar over at både prisene og omsetning utvikler seg ulikt avhengig av hvor i landet man befinner seg, sier Christian Vammervold Dreyer, leder i NEF.

Tabell:Sjekk bolig-
prisene der du bor

Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 2,0 prosent høyere enn i september.

Både den faktiske og den ”underliggende” prisutviklingen er positiv i oktober. Det at den faktiske prisendringen er mindre enn den sesongkorrigerte betyr at prisene i oktober normalt utvikler seg svakere enn i en gjennomsnittsmåned.

- Optimismen er tilbake i markedet, men kjøperne utviser fortsatt tålmodighet hva boligkjøp angår, og hva de har råd til. Kjøperne har tatt innover seg at det lave rentenivået ikke har kommet for å bli, og at vi må regne med høyere rente på sikt, sier Dreyer.

Han mener boligmarkedet nå ser sunt og stabilt ut.

- Slik sett tror vi forrige ukes renteoppgang ikke vil ha den store betydningen for boligmarkedet. Alt i alt kan vi tolke tallene dit hen at vi nå begynner å få et stabilt og forutsigbart boligmarked som er til fordel for alle aktører, sier Dreyer.

- Selektivt og kresent
Nestleder Torbjørn Ek i EFF poengterer at han mener at markedet ikke koker.  

- Markedet er særdeles selektivt og kresent. Folk er fornuftige. De har ikke glemt at vi har fått et slag i magen, sier Ek.

Han påpeker at over 30 prosent av boligene til salgs på Finn.no har ligget der over tre måneder.

- Så det er slett ikke alt som blir solgt på første runde, sier Ek.

<b>Slik kutter du boliglånsrenten</b>

Rekordhøy kvadratmeterpris
Nå er gjennsomsnittlig kvadratmeterpris 25.000 kroner per kvadratmeter, mot 24.900 kroner i den forrige toppmåneden august 2007. Men korrigert for inflasjonen er prisene fortsatt 6 prosent lavere under toppen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror prisene fortsatt skal opp, men tror samtidig at realprisen kan komme betydelig ned på fem til ti års sikt.Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra september til oktober:I oktober ble det formidlet 6.094 boliger mot 7.926 (oppjustert fra 6.715 boliger) måneden før.

DN.no-leser: «Så lenge bolig og eiendom er skattemessig favorisert i særklasse, vil prisene bare øke.»
Diskuter boligprisene i DN Forum!

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres.

Gjennomsnittlig formidlingstid var 31 dager i oktober, 3 dager mindre enn i september, og 4 dager mindre enn i oktober 2008.

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

Nå er det 16.079 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 15.676 i september, og rekordhøye 21.871 i oktober ifjor .

Mange mener det lave utbudet, særlig i de store byene, vil bidra til å presse prisene oppover.

Les:
Sjokkveksten for Obos-boliger fortsetter

- Boligprisene skal videre opp

Herjer euforien i boligmarkedet igjen? Er renten for lav? Hvor skal boligprisene nå? Diskuter saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.