Spetakkelet startet med at WM-data følte seg urettferdig behandlet av NeoProcess, et dansk selskap de hadde samarbeidet med. Selskapene hadde en hemmelig avtale om ikke å rekruttere fra hverandre, likevel skjedde dette.

Under rettssaken, som WM-data vant, kunne de vise til at slike avtaler var vanlige. De hadde selv 300 av dem i Danmark. Snakker om å slukke bålet med bensin!

Dermed var helvete løs, ikke bare for WM-data, men hele den danske it-bransjen. Slike hemmelige avtaler har blitt oppdaget i mange andre selskaper, blant annet IBM, som helte ekstra bensin på bålet ved å sparke en ansatt som ville ta opp saken på selskapets generalforsamling.

De såkalte "jobbkartellene" har blitt storpolitikk og er dratt opp på både rikspolitisk og EU-plan. Nå viser det seg at slike avtaler også benyttes i Norge, selv om omfanget kan være mindre enn i vårt naboland.

Les mer om saken i Norge her:
- Rene mafiavirksomheten
Sjefene stopper jobbskifte
- Helt uakseptabelt

Saken mellom WM-Data og NeoProcess skulle egentlig opp til behandling i høyesterett, men partene ble i oktober enige om forlik. De hadde trolig kommet til at brannen nå kunne klare seg uten mer hjelp fra dem.

Jeg vil anta at WM-data angrer på hele saken, i hvert fall på at de ga fagforeninger og pressen beviset de trengte for å gjøre denne saken så stor som den har blitt. Den ville neppe blåst opp så kraftig hvis det bare hadde kommet frem enkeltsaker. Men med 300 slike avtaler er det klart at dette i alvorlig grad kan hindre folk i å skifte jobb.

Det må være tidenes mest uheldige bevisførsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.