Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, vil bidra med inntil 500 milliarder kroner (85 milliarder dollar) i kriselån de neste to årene, mot å få en eierandel på 79,9 prosent i AIG, opplyser banken i en kunngjøring.

Lånet over to år har en rente på Libor pluss 8,5 prosentpoeng.

Årsaken til at Federal Reserve snudde seg rundt og reddet AIG var frykt for en verdensomspennende finansiell krise hvis AIG hadde gått over ende, skriver The New York Times.

Bush ga grønt lys
Bush-administrasjonen ga grønt lys til redningsoperasjonen tirsdag kveld, for å forhindre kjempekonkursen som ville ha fått uante følger både i USA og internasjonalt.

Les også: Gir AIG én dag

– Presidenten støtter avtalen som i kveld er kunngjort av sentralbanken. Disse tiltakene er satt i verk for å sikre stabilitet i finansmarkedene og begrense skadene på økonomien, sier presidentens talsmann Tony Fratto.

Lånet er sikret i AIGs eiendeler, inkludert den lønnsomme forsikringsvirksomheten, og gir Fed en viss beskyttelse selv om markedene skal fortsette å svekke seg, ifølge The Wall Street Journal.

"Dette lånet forenkler en prosess hvor AIG vil selge noen av sine virksomheter på en ordnet måte med minst mulig forstyrrelse for den generelle økonomien", heter det i en melding fra den amerikanske sentralbanken.

Sparker toppsjefen
AIG har i løpet av 2008 mistet hele 92 prosent av sin børsverdi. De fleste av selskapets 74 millioner kunder er amerikanere, som ville ha blitt stående uten forsikringer dersom selskapet ble slått konkurs.

- Det ville blitt en kjedereaksjon. Smitteeffektene kunne blitt enorme, sier økonomiprofessor Uwe Reinhardt ved Princeton University til NYTimes.com, om hva som kunne ha skjedd om livbøyen ikke hadde blirr kastet til AIG.

Som en del av avtalen krevde USAs finansminister Henry Paulson at AIG-sjef Robert Willumstad trekker seg. Paulson ringte ifølge The Wall Street Journal personlig til Willumstad for å informere ham om beslutningen.

Gigant
Styret i AIG støtter, ifølge kilder The Wall Street Journal har snakket, med planen.

AIG er registrert på børser i New York, Tokyo og Irland, og opererer i mer enn 130 land.

Ifølge tidsskriftet Forbes var AIG ved inngangen til 2008 verdens 18. største selskap.

Tror du dette er slutten på finanskrisen, eller bare slutten på begynnelsen?