Virke Produsentforeningen går inn for at det kun skal være ett filmfond i Nord-Norge.

DN skrev lørdag om hvordan ingen regioner har brukt mer penger på film enn Nord-Norge, samtidig som interne stridigheter har vært medvirkende til at resultatene er uteblitt.

– Vi oppfattet at Kulturministeren var veldig klar på at de ikke vil støtte mer enn ett nordnorsk fond, sier styreleder Asle Vatn i Virke Produsentforeningen.

Blir ikke enige

Stridens eple er at Troms fylkeskommune satser på sitt filmfond, Filmcamp – som driver etter en modell som flere ganger har fått kritikk fra bransje og utredere.

Finnmark og Nordland har som svar gått sammen om et alternativt filmfond med base i Bodø, og fylkene har ikke klart å enes om en samarbeidsløsning.

Uenige om modellen

Konfliktene knyttet til Filmcamp bunner i stor grad i hvordan selskapets drift er organisert.

Samtidig som Filmcamp er et regionalt filmfond som skal investere i filmproduksjoner, drifter de også den nedlagte forsvarsleiren i den lille bygda Øvrebygda som et filmstudio, hvor de tilbyr overnattings-, innspillings- og forpleiningsfasiliteter.

Den todelte modellen skiller seg vesentlig fra de andre regionale filmfondene.

Fylkesrådene: – De er velkommen til oss

Fylkesråd for kultur Line Miriam Sandberg (Frp) i Troms sier det ikke er avgjørende at man bli enige om ett fond, men at Nordland og Finnmark samtidig er hjertelig velkommen inn i Troms' fond om de ønsker det.
Fylkesråd for kultur Line Miriam Sandberg (Frp) i Troms sier det ikke er avgjørende at man bli enige om ett fond, men at Nordland og Finnmark samtidig er hjertelig velkommen inn i Troms' fond om de ønsker det. (Foto: Marius Fiskum)
Både fylkesråd for kultur Line Miriam Sandberg (Frp) i Troms og fylkesråd for kultur Hild-Marit Olsen (Ap) i Nordland gjør et poeng ut av å ha invitert den andre inn i et samarbeid.

Fra Troms sin side er det uaktuelt å skrinlegge prosjektet de senest ifjor investerte 25 millioner i, mens man i Nordland mener at modellen til Filmcamp ikke kan være grunnlaget for et samarbeid.

Sandberg mener samtidg at man ikke nødvendigvis trenger å ha kun ett fond.

– Vi står godt rustet også med to filmfond. Om det er ønskelig at man skal, må eller bør ha ett, så er de hjertelig velkommen til å være med på vårt, som vi i mange år har brukt mange millioner på, sier hun.

Lav oppslutning om Filmcamp

I en ny rapport utført av Ideas2evidence på oppdrag fra Innovasjon Norge kommer det frem at Filmfond Nord har langt høyere oppslutning brant bransjen i Nord-Norge enn Filmcamp.

– Tallene er nok preget av at noen har et konfliktfylt forhold til Filmcamp, sier utvalgsleder for Nord-Norge Mona Steffensen i Virke Produsentforeningen.

Filmfaglig ansvarlig Svein Andersen i Filmcamp mener likevel at motsetningene som skisseres mellom de to fondene, er bygd på gale premisser.

– Det er helt fint om det kommer opp et felles fond. Men å si at det er motsetning mellom de to fondene i dag, er fullstendig falskt. Det handler om at vi har blitt litt upoplære gjennom å stille krav, sier Andersen.

Han mener Filmcamp er utsatt for en svertekampanje.

– Det har blitt brukt enormt mye krefter på å forsøke å svekke Filmcamp, sa under debatten mandag.

Stiller seg ikke bak ett av de to

Steffensen i Virke Produsentforeningen sier de ikke har vedtatt noe om hvilke av de to fondene de eventuelt ønsker å videreføre, eller om man ser for seg en sammenslåing.

– Så detaljert har vi ikke diskutert det. Vi har bare sagt at de to fondene må bli til ett, sier hun.

Men hun mener signalene fra kulturminister Thorhild Widvey gjør at det haster med å få til et filmsamarbeid i mord.

– Filmcamp fikk redusert støtten sin i årets statsbudsjett, mens Filmfond Nord fikk ingenting. Vi tok det som et klart tegn på at vi må konsolidere oss.

Dagens Næringsliv er tilstede på Tromsø internasjonale filmfestival. Les alle saker fra festivalen her, eller følg @dn_etterbors og @martobia på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.