Forhandlingene om eurolandenes redningspakke for Hellas ble sluttført søndag etter en telefonkonferanse i helgen.

Resultatet er at de 16 landene som bruker euro, stiller 30 milliarder euro, eller nesten 239 milliarder norske kroner, til grekernes disposisjon. Dette opplyser lederen for eurosonen, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.

– Viktig avgjørelse
Rentenivået på lånet skal være på rundt 5 prosent, som er om lag 2 prosentpoeng lavere enn rentenivået i det ordinære markedet.

– Dette var en svært viktig avgjørelse å ta. Den greske regjeringen har ikke bedt om at redningspakken skal aktiveres, men nå er den tilgjengelig umiddelbart, sa den greske finansministeren George Papaconstantinou etter at nyheten fra Brussel ble kjent i Hellas.

Lånebeløpet på 30 milliarder skal finansieres av både EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). EU og IMF vil mandag diskutere hvordan de skal koordinere redningspakken.

– Europa sender en veldig klar beskjed om at ingen lenger kan spøke med vår felles valuta og felles skjebne, sier Papaconstantinou til nyhetsbyrået Reuters.

Dyp krise
Økonomien i Hellas er i dyp krise, og den greske staten skylder over 300 milliarder euro. Mange har vært redde for hva som skal skje med euroen hvis Hellas skulle kollapse.

Tyskland har lenge bekymret seg over at tyske skattebetalere kanskje måtte komme Hellas til unnsetning med et kriselån. Dette ser nå ut til å ha snudd.

– Lånet vil bidra til å roe ned markedet slik at Hellas kan få gjort sine hjemmelekser i fred, sier en talsmann for den tyske regjeringen til Reuters.

Hellas trenger å låne rundt 11 milliarder euro innen slutten av mai for å få bukt med sine kortsiktige forpliktelser. Klarer de ikke det, vil de i prinsippet gå konkurs.

Les også: - En togkollisjon i sakte film

- Enighet om betingelser for lån til Hellas

Større Hellas-underskudd enn ventet

Rikingene tømmer greske banker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.