Dagens Næringsliv har bedt alle departementene om en oversikt over alle tilskudd som går til private, bortsett fra trygder og stønader. Det vi har fått er overveldende. Likevel er ikke dette en fullstendig oversikt.

Noen departementer har gitt oss oversikt over tilskuddene som forvaltes av underliggende etat. Andre ikke. Noen har holdt bedrifter utenfor, noen har ikke tatt med tilskudd som er omtalt i departementets budsjettproposisjon, etc. Men det vi har fått er med på disse listene.

DNs tilskuddslister inneholder 4400 tildelinger foretatt i 2011 på til sammen 29 milliarder kroner. Men vi vet at i 2008 bevilget staten 104 milliarder kroner i tilskudd til selskaper og organisasjoner, ifølge en undersøkelse fra Direktoratet for Økonomistyring. Utenriksdepartementet, som forvalter norsk internasjonal bistand, sto for nesten en fjerdedel av disse tilskuddene.

Barne- og likestillingsdepartementet som vi vet har hatt store problemer med forvaltningen av tilskuddene, sto for hele 17 prosent av tilskuddene i 2008. Nå har det blitt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og har fått flere tilskudds ordninger.

SV-leder Audun Lysbakken måtte gå av fordi han ga tilskudd uten allmenn kunngjøring til selvforsvarskurs i regi av sitt eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom. Siden har vi fått vite at han også var inhabil, at tilskudd var forvaltet i strid med regelverket i mange år og i mange departementer.

Denne listen viser at det er mange steder det kan ha gått galt. Det er tross alt snakk om tusenvis av enkeltbeslutninger, og vi har allerede fått vite mer om hvor vanskelig dette punktet er for flere statsråder.

Det finnes mange aktiverdige formål, men selv om noe er samfunnsgavnlig bør det ikke automatisk ha krav på statsstøtte. Det er aldeles utmerket at Foreningen Skeive Ski samler homofile som vil dra på ski, men det bør ikke være et statsanliggende. Det samme gjelder for en rekke musikkfestivaler, sportsarrangementer og andre aktiviteter land og strand rundt. Det bør finnes aktverdige formål i dette landet som drives helt uavhengig av statens penger.

Raseriet til Kvinnegruppa Ottar er høyst forståelig. Asta Beate Håland skrev en skarp kronikk i Klassekampen etter avsløringen om at stiftelsen ”Reform – Ressurssenter for menn” fikk fire millioner kroner i driftstilskudd. Hennes organisasjon, som er en medlemsorganisasjon, fikk 227.000 kroner i driftsstøtte. Reform som har som formål ”å synliggjøre menn som kjønn i samfunnet” fikk mer enn alle kvinneorganisasjonene til samme, ifølge Håland.

Det kan være mange urettferdigheter gjemt i disse tallene. Det kan være noen organisasjoner eller stiftelser som er kløppere i å søke på tilskudd. Andre som har tilpasset virksomhet maksimalt til statens tilskuddsordninger. Og noen som rett og slett har svært gode venner på høyt politisk nivå.

Nå er det fritt frem for leserne å søke i disse listene og se hva andre organisasjoner får fra ulike poster. Men husk det store forbeholdet om at denne listen ikke inneholder alle tilskuddene.

Vi håper disse listene er til stor glede for leserne. Vi håper dere vil søke, bla, lete, og finne.. Vi håper også at dere vil fortelle oss om interessante, merkelige og mistenkelige funn.

Sofie Mathiassen er politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

Se alle tilskudd her: Her kan du grave i departementenes tilskudd

Finner du tilskudd du mener er mistenkelige, gitt på grunnlag av gale opplysninger, kameraderi, feil premisser eller er åpenbart urettferdige – vil vi at du tipser oss på e-postadressen tildeling@dn.no.

Noen tilfeldige tilskuddsfakta:

* Landslaget for fysisk fostring i skolen får 556.000 kroner og dobbelt så mye som Landslaget for norskundervisning som får 240.000 kroner i organisasjonstilskudd fra Kunnskapsdepartementet.

* Norsk Seterkultur får 250.000 kroner, mens Dyrvernalliansen får 400.000 kroner fra Landbruks- og Matdepartementet.

* Norsk Elgsenter får én million kroner til kompetansetjenester, informasjon og utviklingsarbeid om elgen som ressurs, mens Skogselskapet får 100.000 kroner bare til støtte av skogsbruksprofilering under Ski-VM.

* Skjåk Almenning får 200.000 kroner, mens Espedalen bygdeallmenning får 75.000 kroner.

* Samfunns- og næringslivsforskning AS fikk én million kroner til «Krise, omstilling og vekst», mens Handelshøyskolen BI fikk 300.000 kroner til ”Et kunnskapsbasert Norge” fra Nærings- og handelsdepartementet.

* Handelshøyskolen BI fikk også tilskudd fra Fiskeri- og kystdepartementet til samme prosjekt. Der fikk det 200.000 kroner fra posten «tilskudd til utviklingsprosjekter som bygger opp under departementets hovedmål og strategi».

* Geitmyra kultursenter fikk 400.000 kroner fra samme post. Lofoten internasjonale matfestival fikk 50.000 kroner, mens Gladmatfestivalen fikk 200.000 kroner fra denne posten.

* Norsk Oljemuseum fikk 2,5 millioner kroner til et utstillingsprosjekt om energi, mens Norsk Ved fikk 50.000 kroner til å arrangere Ved Dager.

* Norges Jeger- og fiskerforbund får seks millioner kroner i grunnstøtte, mens Den norske Turistforeningen får i underkant av fem millioner.

* Foreningen mot støy får rundt én million kroner i grunnstøtte, mens Foreningen Våre Rovdyr får 300.000 kroner.

* Trygg Trafikk fikk 28,1 millioner kroner til tilskudd til trafikksikkerhetsformål, mens Syklistenes Landsforening fikk 1,5 millioner.

* Norsk Folkemusikk og Danselag fikk 150.000 kroner fra ordningen «Tilskudd til presse, kultur og informasjonsformål» på UDs budsjett, mens Norsk Jazzforum fikk 850.000 kroner. Kirkenes Atletklubb fikk 60.000 kroner og Samovarteateret AS fikk 300.000 kroner.

* Dansefestivalen Barents fikk 500.000 kroner, mens Riddu Riddu-festivalen – urfolk, kunst og kultur fikk 350.000 kroner i forbindelse med Kultursamarbeid i nordområdene.

* Også Helse- og omsorgsdepartementet er med på nordområdesatsingen. Kreftforeningen fikk for eksempel 184.000 kroner og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke fikk 348.000 kroner til nordområdetiltak og prosjektsamarbeid med Russland.

* Oslo Economics fikk 600.000 kroner til utredning om litteratur- og språkpolitiske virkemidler, mens Bondeungdomslaget i Oslo fikk 500.000 kroner til et samarbeid mellom Bondeungdomslaget, Noregs Ungdomslag og Det Norske Teatret om «Den Mangfaldige Scenen» fra Kulturdepartementet.

* Fornyingsdepartementet gir 116 millioner kroner til Diakoni, undervisning og kirkemusikk under posten kirkelig administrasjon, mens Sjømannskirken får 67 millioner og Døvekirkene 9,5 millioner.

* Norske Kveners forbund får 1,6 millioner kroner, mens Landsorganisasjonen for Romanifolket får 950.000 kroner i grunnstøtte.

* Foreningen Rastløse Bein fikk 294.000 kroner i driftstilskudd, mens Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser fikk 408.000 kroner og Hørselshemmedes Landsforbund fikk 6,4 millioner kroner fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).

* Søndagsskolen i Norge får 3,5 millioner i grunnstøtte fra BLD, mens Ungdommens Sjakkforbund får 1,3 millioner kroner og Norsk Tyrkisk Ungdomsforening og Norsk Tourette Forening begge får under 300.000 kroner.

Se alle tilskudd her: Her kan du grave i departementenes tilskudd

Finner du tilskudd du mener er mistenkelige, gitt på grunnlag av gale opplysninger, kameraderi, feil premisser eller er åpenbart urettferdige – vil vi at du tipser oss på e-postadressen tildeling@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.