Kredittilsynet skal undersøke omfattende kontakt mellom DnB Nor-sjef Rune Bjerke og statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) i dagene før regjeringens redningspakke ble lagt fram forrige søndag, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Her er krisepakken

Bakgrunnen er å undersøke om DnB Nor kan ha sittet på innsideinformasjon om redningspakken, ettersom banken tjente store penger på massivt nedsalg i statsobligasjoner torsdag og fredag forrige uke.

Sendte SMS
Tidligere har Bjerke sagt at han ikke hadde snakket med eller hatt møter med statsminiser Jens Stoltenberg, men nå viser det seg at Bjerke hadde omfattende kontakt med Statsministerens kontor før salgene.

Stoltenberg sendte lørdag 11. oktober en tekstmelding til Bjerke. Bjerke svarte på meldingen. Denne kontakten skjedde imidlertid etter at banken hadde gjort sitt ugunstige salg av statsobligasjoner. Men Schjøtt-Pedersen hadde på sin side kontakt med Bjerke tirsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag.

Schjøtt-Pedersen tilbakeviser at han skal ha gitt fortrolig informasjon til Bjerke.

- Om kvelden tirsdag 7. oktober ringte Rune Bjerke til meg og uttrykte bekymring for om man var oppmerksom på bankenes finansieringsbehov. Han visste viste til at han tatt dette opp med Kredittilsynet, Norges Bank og Finansdepartementet, men han var urolig for om man var tilstrekkelig oppmerksom på dette, sier Schjøtt-Pedersen til VG.

En forsiktig mann
Torsdag formiddag ringte han tilbake.

- Jeg kunne forsikre om at signalene fra næringen hadde nådd frem. Jeg stilte også åpne spørsmål om hvilke tiltak han ønsket. Det var viktig for meg å høre hans vurderinger og analyse for å sikre at vi kom med treffsikre tiltak, men uten å gi fortrolig informasjon til han. Hans synspunkter har vært nyttige å ha med i vurderingene vi har gjort senere, sier han.

- Kan Bjerke gjennom samtalene med deg fått mistanke om regjeringens planer om å bytte statsobligasjoner mot obligasjoner med sikkerhet i boliglån?

- Nei, jeg er en veldig forsiktig mann. Jeg har ikke nevnt virkemidler overhodet, svarer han på VGs spørsmål.

DnB-pakken
Det har den seneste uken blitt spekulert mye om regjeringens redningspakke faktisk var skreddersydd for nettop DnB Nor.

- Jeg registrerer at folkt går rundt og kaller dette "DnB-pakken", sier kredittanalytiker Herleif Håvik i Carnegie.

Han presiserer at han ikke har kjennskap til eller gjort seg opp noen mening om DnB Nors salg av statsobligasjoner forrige uke.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at man ikke skal høre på hva bankene sier, men se på hva de gjør, sier han.

Sitter musestille
Schjøtt-Pedersen vil gi tilsynet en omfattende forkl#229 om all kontakt mellom banken og Statsministerens kontor. Dette innebærer også tekstmeldinger som ble sendt mellom Bjerke og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Kommunikasjonssjef Trond Bentestuen i DnB Nor sier at Bjerke ikke vil kommentere situasjonen før rapporten fra tilsynet foreligger.

- Nå må Kredittilsynet få lov til å gjøre sine undersøkelser. Vi har satt igang våre undersøkelser og føler ikke at det er riktig å kommentere denne saken før man har kommet frem til noe fra Kredittilsynet og de interne undersøkelsene, sier han til DN.no.

- Vi har gitt alle kommentarere vi kommer til å gi, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.