Den amerikanske påtalemyndigheten tiltalte torsdag Rudy Kurniawan for flere tilfeller av svindel relatert til hans vinfirma mellom 2007 og 2012, inkludert forsøket på å selge falsk vin.

– Herr Kurniawans dager med vin og rikdom er over dersom han blir dømt, sier advokat Preet Bharara i en uttalelse.

– Rudy Kurniawan utga seg for å være en vinentusiast som kunne avsløre falske viner, men han var selv etterlignerne, heter det.

I en av svindelsakene prøvde han å selge minst 84 flasker med vin han oppga å være fra Domaine Ponsot i Bourgogne i Frankrike. Blant annet fra Grand Cru marken Clos Saint Denis i årgangene mellom 1945 og 1971, selv om Ponsot ikke produserte vin fra vinmarken før i 1982. Flaskene var ventet å bli solgt for 3,4 millioner kroner.
Han prøvde også å selge en flaske som han sa var fra Domaine Ponsots 1929-årgang. Vingården begynte imidlertid ikke med tapping før i 1934, ifølge tiltalen.

Kurniawan ble pågrepet i Los Angeles torsdag og er tiltalt for tre tilfeller av vinsvindel og to tilfeller av e-post-svindel. Hvert enkelt lovbrudd kan gi maksimalt 20 år i fengsel.

35-åringen som egentlig er fra Jakarta i Indonesia, bor ifølge tiltalen ulovlig i USA. Han skal ha solgt vin for mange millioner de siste årene. I 2006 solgte han for 197 millioner kroner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.