Med ett års permisjon og 2,1 millioner i lønn skal Tines konsernsjef Hanne Refsholt (51) få mentalt og faglig påfyll, skriver Dagens Næringsliv.

Det personlige påfyllet skal hun få ved å gå turer i naturen, samt pleie familie og venner. For det faglige påfyllet har hun valgt studier ved høyskoler i utlandet; ledelse, organisasjon og strategi fordelt på anerkjente Hec i Paris og Said i Oxford.

Refsholt følte tiden var riktig akkurat nå. Tine går bra. Hun var kåret til «Årets leder» av HR Norge. Ifjor rundet hun 50 år og hun har sittet syv år i Tines sjefsstol. Hun har lagt merke til at mange toppsjefer går av mellom 58 år og 62 år. Det passer ikke henne.

– Jeg vil jobbe lenger enn det, men må jo sørge for ikke å gå ut på dato, sier hun til DN.

- Stort ansvar
Etter en grundig tankeprosess og samtaler med et par fortrolige venner gikk hun i sommer til Tines styreformann og ba om å få permisjon. Ikke et par måneder, et kvartal eller et halvt år. Heller ikke om å ta etterutdannelse parallelt med jobben. Hun ønsket permisjon et helt år – og fikk ja etter at ønsket var behandlet i styret.

– Som toppleder har jeg et stort ansvar for at selskapet skal fornyes. Da må jeg også tenke på å få påfyll mentalt og faglig. En toppleder må ikke tro at alle andre trenger det, bare ikke en selv. Alle må finne sin egen vei og få påfyllet på sin måte. For meg var det riktig å bli borte ett år, sier Refsholt til DN.

Refsholt har allerede møtt fordommer og rykter for sitt valg, men mest av alt merker hun en blanding av misunnelse og respekt. Flere ledere har ringt, gitt henne ros og latt det skinne gjennom at en permisjon høres fristende ut. Hun vil anbefaleflere toppledere å gjøre det samme.

- Likebehandler alle

Et helt års permisjon er bra for både toppsjefen og bedriften, mener Tines styreleder Trond Reierstad.

– Tines ansatte kan få permisjon og dekket kostnader til studier hvor vi har et behov. Slikt sett er ikke Hannes avtale mer spesiell enn andre. Det er viktig for oss å ha god kompetanse i alle ledd, sier han og understreker at Tine likebehandler alle.

Gjennom Tines kommunikasjonsleder Lars Galtung opplyser han senere at Refsholt likevel er eneste Tine-ansatte med full lønn under studiepermisjonen.

– Tine gir flere permisjoner for lengre studier, men ikke med lønn. Disse tar også studiene ved siden av arbeid. Permisjon med lønn er ikke normalt, opplyser han.

Les også: Toppsjef i staten økte lønna med 64 prosent

Tine slipper bot på 30 millioner kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.