Norsk Tipping opplyser i en pressemelding tirsdag at administrerende direktør Reidar Nordby jr. har sagt opp sin stilling.

"Bakgrunnen for Nordbys oppsigelse er et forhold knyttet til en avtale han har hatt med Norsk Tippings styre om hagestell på hans private eiendom, mot et månedlig trekk i lønn. Avtalen ble inngått som en konsekvens av at Nordby ble belastet med en betydelig reiseaktivitet etter at han i 2000 ble valgt til president i World Lottery Association. Undersøkelser viser at utgiftene til gartnerarbeidet har fått et større omfang enn antatt, og at dette ikke er blitt korrekt innberettet til ligningsmyndighetene", skriver Norsk tipping i en pressemelding.

En gartneravtale som opprinnelig gikk ut på at Norsk Tippings vaktmester skulle klippe Nordbys plen, utviklet seg til at et eksternt gartnerfirma gjennom de siste årene har gjort arbeider for hundretusenvis av kroner i Nordbys private hjem.

Skulle hjelpe med hagearbeid
Siden 2000 er det gjennomsnittlig utbetalt cirka 52.000 kroner per år til firmaet som har stått for det aktuelle hagearbeidet. I alt dreier det seg om et beløp på cirka 430.000 kroner hvorav rundt 380.000 kroner ikke er innberettet til beskatning, opplyser selskapet.

Styreformann Sigmund Thue i Norsk Tipping forklarer nærmere til DN.no hvordan hagearbeid ble koblet til Nordbys verv som president i den internasjonale organisasjonen.

- Bakgrunnen for saken var at da han ble valgt som president i World Lottery Association, så styret at det ville være veldig krevende å ha det presidentvervet og være administrerende direktør i Norsk Tipping. Det ble derfor diskutert i styret om man praktisk kunne tilrettelegge hverdagen for Nordby for å få det til å gå i hop. Det ble derfor inngått en avtale om at Norsk Tipping klippet plenen til Reidar Nordby, det syntes vi var greit, sier Thue.

Stort omfang
Thue forteller at planen var at Norsk Tippings eget vaktmester-team skulle utføre denne jobben. Men hagearbeidet fikk raskt et helt annet omfang da organisasjonen i Norsk Tipping leide inn et eksternt gartnerfirma for å gjøre jobben.

- Saken har utviklet seg derfra, så man nå ble klar over at det er stor forskjell på slik det er redegjort for i pressemeldingen og avtalen slik den opprinnelig ble inngått, sier Thue.

- Gartnerfirmaet har gjort hagearbeid, plenklipping og stell av hagen. Beskrivelsen stemmer med opprinnelig avtale, men omfanget er noe helt annet, sier Thue.

Var travel
I pressemeldingen forklarer Nordby at han ikke kontrollerte hagearbeidet for 430.000 kroner i egen hage på grunn av travle arbeidsdager.

- Jeg beklager at jeg i en travel arbeidsdag ikke har kontrollert utgiftene knyttet til det arbeidet som ble utført i min hage og at forholdet ikke ble behandlet på en skattemessig korrekt måte. Jeg vil ikke at denne saken skal hefte verken med Norsk Tippings omdømme eller ved mitt eget renommé. Derfor har jeg funnet det riktig å fratre, sier Reidar Nordby jr. i pressemeldingen.

Det var Nordby selv som for en måneds tid siden tok kontakt med ligningsmyndighetene for å ordne opp i de skattemessige forholdene.

Tok ikke beslutningen selv
Ifølge Thue har ikke Nordby selv hatt noe å gjøre med at det er utført gartnerarbeid på Nordbys private tomt for nesten en halv million kroner.

- Oppfølging av avtalen skulle vært at administrasjonen administrerte denne på en måte som gjorde at vi ikke kom i den situasjonen vi kom opp i. Nordby sier han ikke har fulgt med i dette, det er overlatt til organisasjonen i Norsk Tipping som har administrert dette.

- Hvis det er noen i organisasjonen som har gått langt ut over styrets beslutning, vil denne saken få konsekvenser for andre i Norsk Tipping?

Vi i styret kjenner bare én person. Styret går ikke inn organisasjonen. Nordby har påtatt seg ansvaret for dette , han sier dette er noe han burde ha kontrollert bedre.

- Men hvis Nordby ikke selv har overskredet styrets avtale, burde man ikke da identifisere den ansvarlige i Norsk Tipping?

- Nordby har påtatt seg ansvaret, han skyver ikke ansvaret over på noen andre. Jeg ser ikke noe grunnlag for å se nærmere på det. Styret arbeider ikke slik at styret går inn i organisasjonen og finner syndebukker, sier Thue til DN.no.

Ifølge Thue er det ingenting som tyder på at det har vært koblinger mellom gartnerfirmaet og enkeltansatte i Norsk Tipping.

Nordby kutter ikke alle bånd til Norsk Tipping, selv om han går av som toppsjef vil han fortsette som spesialrådgiver i selskapet med et særlig ansvar for internasjonale relasjoner, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.