Nordmannen Øystein Løseth tar over som sjef for det svenske kraftselskapet Vattenfall 12. april.

Og det til en sjeflønn som få nordmenn kan måle seg med. Han vil innkassere hele 12,5 millioner svenske kroner i årslønn i tillegg til en årlig pensjonssp#229 på fire millioner svenske kroner.

Til sammenligning hadde Statoil-sjef Helge Lund i 2008 en lønn på 6,8 millioner.

Løseth ble i november i fjor utpekt som ny toppsjef i det svenske storkonsernet. Han har tidligere ledet det nederlandske selskapet Nuon Energy, som Vattenfall kjøpte i fjor.

Nordmannen tar over for Lars G. Josefsson, som i november gjorde det klart at han trekker seg. Han er blitt utsatt for krass kritikk og anklaget for å ha pantsatt hele det statlige konsernet i en avtale med tyske myndigheter.

Han ble også kraftig kritisert for planer om å selge Vattenfalls elektrisitetsnett i Sverige for å skaffe penger til investeringer i britisk atomkraft.

Vattenfall er Europas femte største kraftprodusent. Konsernet har om lag 33.000 ansatte og omsatte i fjor for 165 milliarder svenske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.