– Vi kjøpte boligen 50 000 kroner under takst, sier BI-student Lise Lotte Sande Koivunen (27).

For 2 650 000 kroner fikk hun og samboeren, Pål Kildemo, 69 kvadratmeter på Bislett i Oslo i 2009. De valgte å kjøpe bolig fremfor å leie fordi de så på kjøpet som en investering de potensielt kunne tjene penger på.

Siden sommeren 2009 har leiligheter i denne bydelen i gjennomsnitt steget 33 prosent, ifølge eiendomsmeglerbransjens bruktboligstatistikk.

- Om man har mulighet til å kjøpe bør man gjøre det for da kan man betale ned på eget lån og på den måten styrke egenkapitalen sin, sier Koivunen.

Taper mest på leie
Ifølge et regnestykke forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea har gjort for DN må boligprisene falle med tre prosent på tre år dersom man ikke skal tjene på eie fremfor å leie. Hun viser til SSBs forventede prisstatistikk, som sier at boligprisene vil øke de neste årene. Warloes regnestykke konkluderer da med at man i praksis vil kunne tape i underkant av 600.000 kroner på en 50 kvadratmeter stor leilighet til 2 millioner kroner dersom prognosen slår til (se grafikk).

- Med stigende leiepriser ser mange på mulighetene for å kjøpe i stedet for å leie bolig, forteller Warloe. Hun legger ikke skjul på at det kan være en utfordring å vite når man skal gå inn i boligmarkedet, men tror selv at man kan tape mye på å vente med å kjøpe.

- Skal man sitte og vente på en boble som kanskje aldri sprekker? spør Warloe.

Les mer om bolig i Dagens Næringsliv torsdag:
I kø for drømmeboligen



Ikke vent på prisfall
Hun tror boligprisene vil fortsette å øke, og at den som velger å leie fremfor å eie dermed vil miste kjøpekraft. Hun anbefaler ingen å vente på et prisfall.

- De som står på utsiden av boligmarkedet nå kan øyne muligheten til å gjøre ett kupp, men mitt råd er å kvitte seg med den tanken en gang for alle, sier Warloe.

 

Økt i verdi
Koivuen innrømmer at boligkjøpet ville vært vanskelig i dagens marked og forteller at leilighetene i området der hun bor har økt i verdi på de tre årene de har bodd der.

- Alle leilighetene som har vært solgt her i det siste har gått langt over prisantydning, sier hun.

Hun mener imidlertid det er viktig å ha i bakhodet at boligmarkedet kan sprekke og forteller at investeringen hun har gjort er tuftet på gode lånebetingelser i boligmarked.

- Når jeg er ferdig med studiene vil vi flytte ut av byene og inn i noe større. Så akkurat nå sitter vi og vurderer om vi skal selge og kjøpe, eller vente.

Billigere å eie
Også DnB tror prisene i boligmarkedet vil fortsette å stige, men ikke like mye som det har gjort de siste årene.

- Det er alltid usikre momenter i boligmarkedet, men å sitte på gjerdet og vente på en boble blir som å prøve å time aksjemarkedet. Det er det ingen som kan, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Hun mener det mange gjør feil er at de sammenligner leiepris med boutgifter.

- Rentene er det du betaler. Avdraget er nedbetaling på lånet ditt og du kan ikke ta med det når du skal se på forskjellen på å eie og leie.

Hun mener derfor at om man kun ser på det man betaler i renter, vil det være billigere for de fleste å kjøpe bolig. Hun vil absolutt råde de som kan til å gå inn i boligmarkedet og begynne å betale ned på eget lån.

- Når du leier betaler du i praksis ned på noen andre sitt lån, sier hun.

Skulle helst eid
- Jeg tror ikke om det er så mange fordeler med å leie. Jeg skulle helst eiet egen bolig, men akkurat nå har jeg ikke økonomisk mulighet til det, sier sykepleierstudent Gina Nesbakken Lognvik (23).  


Hun forteller at blant vennene hennes som er ferdig med å studere, har de fleste kjøpt bolig.

Mens situasjonen er det motsatte for studentvennene hennes.

Les mer om bolig:
- Tror ikke på boligkrakk neste år
Slik blir du boliginvestor
- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.