Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet, hadde en avkastning på 5 prosent i årets tredje kvartal.

Det betyr at fondet tjente 228 milliarder kroner i løpet av de tre månedene. Fondet var på 4714 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

Sterk utvikling i aksjemarkedet var bakgrunnen for oppturen.

- Aksjemarkedets utvikling i kvartalet var hovedsaklig drevet av fortsatt økonomiske bedring i utviklede markeder. Den negative trenden i fremvoksende markeder fortsatte inn i tredje kvartal, men hentet seg inn mot slutten grunnet høyere økonomisk aktivitet i Kina. Renteinvesteringene fortsetter å oppleve en relativt svak utvikling, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i en pressemelding fra Norges Bank Investment Management fredag.

Aksjeporteføljen ga en avkastning på 7,6 prosent i kvartalet, mens renteporteføljen ga 0,3 prosent. Samlet var avkastningen 0,1 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen som fondet måles mot.

Eiendomsinvesteringene hadde en avkastning på 4,1 prosent i perioden.

Svakere krone bidro til å øke fondets verdi med 31 milliarder kroner i kvartalet. I tillegg ble fondet tilført 58 milliarder kroner i kvartalet.

Ved utgangen av kvartalet var 63,6 prosent av fondet investert i aksjer, 35,5 prosent var investert i rentepapirer og 0,9 prosent var investert i eiendom.

Legepar arvet 94-årings formue

Kraftig børsfall for PGS

Millionbøter til DNO (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.