Men tobakksindustrien tjener penger som aldri før. De jakter på verdens fattigste.

Flere av de store tobakksprodusentene har fordoblet overskuddet siden 2004, skriver den danske avisen Politiken.

– Firmaene flytter i hovedsak til den tredje verden, fordi de fleste potensielle kundene lever der, og fordi landene har den svakeste lovgivningen som i tillegg håndheves dårlig, sier John F. Banzhaf som leder den amerikanske organisasjonen Action on Smoking and Health (ASH).

British-American Tobacco (BAT), som gjennom sin betydelige eierandel i Skandinavisk Tobakskompani også er å finne på eiersiden i JL Tiedemanns Tobaksfabrikk i Norge, henter i dag 65 prosent av sitt overskudd fra land i den tredje verden.

Gratis sigaretter
BAT kontrollerer nå 17 prosent av verdensmarkedet og anklages for å dele ut gratis sigaretter til barn og unge i fattige land for å rekruttere røykere og kapre kunder.

BAT erkjenner at de deler ut gratis sigaretter i flere land, men nekter for at de gis til barn.

– Vi deler ut gratis sigaretter forskjellige steder i verden, men aldri til barn, sier selskapets talskvinne Catherine Armstrong til Politiken.

BAT er ikke alene om å kapre kunder ved hjelp av gratis sigaretter i fattige land, påpeker ASH.

Lakris- og fruktsmak
– De arrangerer ofte rock- og hiphop-konserter for unge i utviklingsland. Der deler de ut gratis sigaretter. De sender også folk til nattklubber og andre steder for å dele ut sigaretter til unge, sier John F. Banzhaf.

I land som India og Singapore lokker Philip Morris de unge med fargerike sigaretter som smaker lakris eller frukt.

– De gjør ganske enkelt sigarettene slik fordi de ser et framtidig potensial i fattige land, sier Per Kim Nielsen som leder organisasjonen Kræftens Bekæmpelse i Danmark.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.