Det er lenge siden vi fikk inn en Motorola-telefon til test. Selv om selskapet har gitt opp Norge som marked er det fortsatt distributører som importerer enkelte modeller hit. Og heldigvis ble gjensynet – representert ved Motorola Defy – et hyggelig et.

Motorola Defy er ved første øyekast en ganske ordinær smarttelefon. En skjerm med svart plast rundt. Men Defy har til forskjell fra andre telefoner en sertifisering kalt IP67. Det betyr at den kan ligge på en meters dyp i 30 minutter uten å ta skade av det, at den tåler å falle fra en meters høyde og at normale støvpartikler ikke klarer å trenge inn gjennom dekslene eller tilkoblingene.

Dette er første gang en slik sertifisering har vært gitt til en moderne smarttelefon med trykkskjerm og det er helt sikkert en ferdighet som mange vil etterspørre. Mye av hemmeligheten ligger i glasset som beskytter skjermen. Det heter Gorilla Glass og lages av den ærverdige produsenten Corning i USA. Gorilla Glass herdes i et saltbad ved 400 grader og er svært hardt samtidig som det er klart og lett. Gorilla Glass er å finne i flere smarttelefoner og nettbrett allerede, men Defy er det første produktet som kombinerer det med et støv- og vanntett kabinett.

Design
Det eneste som skiller Defy fra andre smarttelefoner er at den har synlige skruer på sidene. Jeg mistenker at de er der for at telefonen skal se tøffere ut, men det kan også hende de faktisk har en funksjon. Funksjonsknappene er optiske og responderer som de skal ved berøring. Defy er litt tykkere enn mange andre Android-telefoner, men den er lett og fin å holde i.

På baksiden sitter et fem megapiksel kamera og en led-blits.

Skjermen er berøringsfølsom og ikke trykkfølsom. Den støtter bruk av flere fingre til zooming og andre funksjoner.

 

Brukeropplevelse
Det nesten aller beste med Defy er at selv om den er en såkalt “håndverkertelefon” oppleves den akkurat som en hvilken som helst Android-telefon. Tidligere har ekstra solide telefoner som denne hatt en eller annen form for kompromiss på skjermkvalitet, skjermstørrelse eller funksjonalitet. Det har ikke Defy. Her får man akkurat den samme brukeropplevelsen som på en Android-telefon fra LG eller Samsung. Motorola har ikke gjort all verden for å høyne brukeropplevelsen med egne tilpasninger, så den når ikke helt opp til samme nivå som HTC og Sony Ericsson.

Blant de gode ideene til Motorola finner vi Swype som er en alternativ måte å skrive på. I stedet for å trykke på hver bokstav lar man fingeren gli fra bokstav til bokstav for å stave ordet. Omtrent som i en skrekkfilm. I enkelte situasjoner er dette raskere enn vanlig skriving, men i andre situasjoner fungerer det dårlig. Defy har en bra norsk ordliste som også bidrar til rask og feilfri tasting.

Det må også trekkes frem at Motorola har et bedre e-postprogram enn alle andre unntatt Apple, men dette vil nok ikke alle brukere legge merke til.

Rent ytelsesmessig er ikke den 800 MHz prosessoren noe å skryte av og når telefonen settes på prøve av tunge programmer og spill viser den at den ikke er blant de kjappeste. Men til vanlige oppgaver og apps er den bra nok.

Multimedia
Kameraet på Defy er overraskende bra. Mest overraskende er det kanskje fordi jeg ikke venter så mye av en ekstra solid telefon. Ifølge distributøren kan den til og med ta bilder under vann, men husk at sertifiseringen bare går ned til en meters dyp.

Lydkvaliteten er god, men dette er ikke noen imponerende telefon å se film på. Skjermen er bra, men ytelsen er ikke god nok dersom filmen er av en viss kvalitet.

Konklusjon
Det var positivt overraskende å se en “håndverkertelefon” som oppleves som en helt vanlig telefon. Det var også et veldig hyggelig gjensyn med Motorola som er rimelig usynlige i Norge. Defy passer bra til de som vil ha ekstra beskyttelse, men ikke er kresen på ytelsen.



Les flere tester i vår testseksjon.