Tøff telekonkurranse og en verden i økonomisk krise har satt sitt preg også på Telenor. Den vanligvis ganske offensive Telenor-sjefen måtte spille mer i forsvar enn han vanligvis gjør.

- Hovedfokuset til Telenor-konsernet i 2009 har vært å sikre markedsposisjonene våre og å tilpasse aktivitetene til et krevende forretningsklima. Resultatet viser vår innsats og engasjement i forhold til disse prioriteringene, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Her kan du lese hva analytikerne trodde om Telenor-resultatet: Skviser sitronen hardere

Prispress over alt
Telenor-konsernet har virksomheter over store deler av verden, og flere av disse har vært vekstraketter som har gitt gode penger til morselskapet.

Nå er utviklingen blandet.

- Til tross for utfordrende makroøkonomiske forhold har våre virksomheter i Sentral- og Øst-Europa også levert solide resultater gjennom året, og virksomhetene i Asia har vist betydelig fremgang, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

I Asia-regionen har abonnementsveksten tatt seg opp i alle virksomhetene, men kvartalsrapporten viser omsetningsfall i alle Telenors virksomheter utenfor Norden. Inntekt per kunde (arp) er også betydelig lavere i fjerde kvartal 2009 enn i samme periode året før.

Milepæler i fjerde kvartal
I fjerde kvartal ble Telenors datter i Bangladesh, Grameenphone, børsnotert.

- Noteringen i november ble møtt med overveldende interesse i markedet, sier Baksaas.

Selskapet utgjør omtrent 20 prosent av den samlede verdien av børsen i Dhaka, og har hatt en kraftig kursvekst.

Telenors indiske lansering, Uninor, fant sted i desember

- Høy merkevarekjennskap og én million abonnement i løpet av selskapets første uker i drift danner en god basis for den neste fasen. Utvikling av Uninor i henhold til planen er en av våre hovedprioriteringer i 2010, sier Baksaas.

Telenor melder at de inkludert Uninor vil gjøre investeringer i 2010 på 14-16 prosent av omsetning.

Sikre markedsposisjoner, og vokse
Noen justeringer må Baksaas & Co forberede markedet på. Selskapet guider nå en driftsmargin for 2010 på 27-28 prosent, mens det var ventet en margin på 28,6. Driftsmarginen i fjerde kvartal var på 30,9 prosent.

- I 2010 vil Telenor-konsernet arbeide for å sikre markedsposisjoner samtidig som vi søker å utnytte muligheter for videre organisk vekst. Vi vil fortsette å iverksette nødvendige effektiviseringstiltak og levere innovative og gode løsninger til våre kunder, sier Baksaas.

Sterk kontantstrøm
Selskapet har en kontantstrøm fra driften på 2,3 milliarder kroner, og for året som helhet er kontanstrømmen på 19,6 milliarder.

- Vi hadde sterk kontantstrøm i 2009, der Norden-regionen var den største bidragsyteren med 10 milliarder kroner, trekker Baksaas frem.

Telenor opplyser i kvartalsrapporten at hovedårsaken til nedgangen i driftsresultat er nedskriving av goodwill i Telenor Serbia på 1970 millioner kroner i andre kvartal.




Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.