Europeiske fysikere vakte furore da de gjorde målinger som tydet på at partikler kan bevege seg raskere enn lyset. Nå viser det seg at forkl#229en kan ha vært en løs kabel.

Ifølge Albert Einsteins relativitetsteori finnes det ikke noe i universet som beveger seg fortere enn lyset. Derfor vakte det oppsikt da fysikere ved CERN-laboratoriet utenfor Genève gjorde et eksperiment hvor en spesiell type partikler, nøytrinoer, tilsynelatende føk av gårde ørlite grann raskere enn lyshastigheten.

Men kanskje er det ikke nødvendig å skrive om relativitetsteorien likevel. For årsaken til de merkelige måleresultatene kan rett og slett ha vært en løs fiberoptisk kabel, ifølge nettstedet ScienceInsider.

Kabelen forbinder en GPS-mottaker med en datamaskin, skriver nettstedet, med henvisning til opplysninger fra anonyme CERN-kilder. GPS-mottakeren brukes til målinger av nøytrinoene. Forskerne oppdaget at signalene gikk raskere gjennom kabelen da de festet den bedre, og mistenker at det var denne tidsforskjellen som gjorde at de først trodde nøytrinoene hadde løpt løpsk.

En talsmann for laboratoriet, James Gillies, bekrefter at forskerne kan ha funnet forkl#229en på målingene som ble gjort i fjor. De tviler nå på om de opprinnelige resultatene kan ha vært riktige, men skal gjennomføre nye tester for å undersøke saken nærmere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.