Eierne av strømsalgsselskapet Vitel overførte over syv millioner kroner i utbytte og betaling til egne selskaper i 2009. Selskapets kunder venter fortsatt på pengene sine etter at selskapet måtte trekke seg fra markedet, skriver avisen Europower.

De to største eierne av Vitel, daglig leder Glenn Nøstdahl og styremedlem Raymond Henriksen, tok ut fem millioner kroner til sine egne selskaper i 2009. I tillegg ble de tildelt ordinært utbytte på 2,4 millioner kroner, skriver Europower.

Vitel var i 2009 ett av to strømselskaper som tok seg betalt for strømmen på forskudd. Men da strømprisene ifjor vinter gikk i været, fikk Vitel problemer med å kjøpe strøm og ble til slutt utestengt frakraftbørsen Nordpool.

2009 var det første året Vitel betalte utbytte til sine eiere. Likevel sitter pengene langt inne når tidligere kunder skal ha pengene sine. Siste utvikling for kundene, er at de har blitt tilbudt å få tilbake 35 øre av hver utestående krone hos selskapet.

Ut fra det Europower erfarer hadde Vitel ved inngangen til 2009 hele 65 millioner kroner på konto fra kundenes forskuddsbetalinger. Deretter gikk det bare nedover med selskapets kontantbeholdning.

Hvor pengene fra kundenes forskudd tok veien i løpet av 2009 har ikke Europower klart å få klarhet i. Det kan virke som pengene var borte da det ble behov for å betale inn større beløp som sikkerhet til kraftbørsen Nord Pool.

Etter at selskapet måtte legge inn årene i kraftmarkedet, var det lenge usikkert hva Vitel, som fortsatt består som selskap, skulle foreta seg i fremtiden.

I årsrapporten for 2009 heter det at selskapet ville bli noe annerledes enn tidligere, og bevege seg ”mot å være et mer investeringsselskap enn en strømleverandør”.

Den planlagte investeringsaktiviteten vil det høyst sannsynlig ikke blir noe av, får Europower vite.

– Det er ikke planlagt noe annet enn oppfølging og utsalg av eksisterende investeringer for styrt avvikling av selskapet, sier Nøstdahl i en e-post til Europower.

Artikkelen er stengt for kommentarer, etter en rekke brudd påvåre regler for debatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.