Første halvår i år gjennomførte Tollvesenet nær 75.000 økonomiske kontroller og fant nesten 800 millioner kroner som ikke var innbetalt i avgifter.

I samme periode ifjor fant Tollvesenet 443 millioner, mot 559 millioner i første halvår i 2012.

- Vi vet at det er mye juks og fanteri. Da kan vi ikke være fornøyde når vi ikke finner noe. De oppsiktsvekkende høye tallene tyder på at vi har truffet riktig med kontrollene våre, og at det i alle fall ikke er slutt på avgiftsunndragelser, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til DN.

Selv om nesten 100 prosent av det de krever inn faktisk blir innbetalt, er Røse bekymret over omfanget.

- Det mest spesielle denne gangen er at det er så mange store saker. Normalt har vi én eller to store saker. Men dette halvåret har vi 12 saker som beløper seg til mer enn ti millioner kroner, hvorav de to største får en regning fra Tollvesenet på henholdsvis 115 og 70 millioner kroner. Det er litt skummelt, sier han.

Mange alvolige overtredelser

73 av kontrollene avdekket alvorlige overtredelser. Til sammenligning ble det i første halvår 2013 avdekket 50 alvorlige overtredelser.

- Alle disse er ikke juksemakere, selv om de fleste med viten og vilje har prøvd å unndra avgifter for kanskje å skaffe seg et konkurransefortrinn, understreker toll- og avgiftsdirektøren.

Tollvesenet gjennomførte totalt nær 75.000 økonomiske kontroller, herav 73.000 deklarasjonskontroller, 650 bokettersyn og mer enn 1000 kontroller med særgiftsoppgaver, valutakontroller og kontroller for å avdekke falske merkevarer.

- Det oppgis for lave tollverdier, det kreves urettmessige fritak for merverdiavgift, varer importeres uten å bli fortollet og det brukes proforma-fakturaer ved fortollingen. Blant gjengangerne finner vi importører av gull og klær, tollagerholdere og bransjer som skal betale miljøavgifter, opplyser Bjørn Røse.

Av de nesten 800 millionene som ikke er innbetalt, er 413 millioner avdekket ved bokettersyn, 337 millioner er avslørt i kontroller av import- og eksportdeklarasjoner og særavgiftsoppgaver, mens kontrollene med falske merkevarer førte til varebeslag for 13 millioner kroner i første halvår i år.

Fortsatt mye piratvarer

Til tross for at det har vært stor oppmerksomhet rettet mot piratvarer, beslaglegges det fortsatt mye av dette i Norge:

- Vi har våre metoder, men vi må bli flinkere til å lete opp piratvarer som ender opp her i landet. I tillegg må næringslivet bli flinkere til å si ifra, for da kan tollmyndighetene lettere ta grep. Og til syvende og sist må forbrukerne slutte å kjøpe piratvarer, påpeker Bjørn Røse.

- Piratvarekriminalitet er meget alvorlig. Bare i G20-landene unndras det 500 milliarder kroner per år på piratvarevirksomhet. Heldigvis har vi fått økte straffer for piratvarekriminalitet her i Norge og vi jobber også med å forenkle reglene, slik at vi kan destruere piratvarer uten en rettslig kjennelse, sier han.

Les også: - Piratvarer er farlige greier

Stoppet 28 millioner kroner i tollen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.