Det var i mai tollere i Ålesund fant en container fra Kina med 100 stoler som var kopier av designstolen The Chair laget av dansken Hans J. Wegner i 1949. Nå er stolene destruert.

Ifølge tollmyndighetene ville verdien på stolene vært 2,8 millioner kroner - om de hadde vært ekte. Stolene regnes som designikoner, og ble ikke mindre ikoniske etter at de ble brukt i de tv-sendte presidentdebattene mellom John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960.

I henhold til norsk lovgivning er det kun lov å importere kopiprodukter til Norge om man skal ha dem til privat bruk. I dette tilfellet var importøren er person som hadde planlagt å bruke møblene i sin restaurant, altså i næringsvirksomhet.

Den danske møbelprodusenten PP Møbler eier rettighetene til Wegners designstoler fra 1949. Ifølge designnettstedet Deezeen.com skal restauranteieren i Ålesund ha tilbudt PP Møbler penger for å få beholde stolene - uten hell. I stedet ble han nødt til å betale for destruksjonen av dem.

Norske tollmyndigheter kontaktet møbelprodusenten, og stolene ble destruert etter krav fra PP Møbler, skriver Tollvesenet på sine nettsider.

- Alle falske merkevarer som vi kommer over vil bli destruert om rettighetshaver krever det, sier medierådgiver Thore Simenstad i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dagens Næringsliv.

To alternativer

Simenstad forteller at tollmyndighetene tar kontakt med rettighetshaver når de kommer over kopivarer. Rettighetshaver får en frist slik at den kan gå til namsmannen og kreve destruksjon, alternativt kan rettighetshaver bli enige med importøren om at varene skal destrueres uten en rettslig kjennelse.

I 2015 startet tollmyndighetene sammen med Kulturdepartementet og Patenstyret en opplysningskampanje for å forsøke å begrense importen av piratkopierte varer til Norge. I forbindelse med mapanjen opprettet de nettstedet velgekte.no.

På nettsiden hevdes det at piratkopiering er nært knyttet til organisert kriminalitet som narkotikahandel, hvitvasking og menneskehandel.

Les også:

Prat småbarna smarte!  

Bedriftene sparer  millioner – den ansatte kan tape tusener

Også Mercedes, Honda, Mazda og Mitsubishi har for store utslipp

Se video: Lær bridge av en verdensmester

Lær bridge av en verdensmester
Tidligere verdensmester Boye Brogeland avslørte juks i det internasjonale bridgemiljøet. Her lærer han deg det populære kortspillet.
04:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.