– Tommy Sharif ble pågrepet i ni-tiden i Oslo, og er nå inne til avhør. Sharif er siktet for grov bo-unndragelse, som har en strafferamme på seks års fengselsstraff, sa lederen for økoteamet i Romerike politidistrikt Bjørn Ivar Thune til DN.no i formiddag.

Nå opplyser Thune at også Sharifs bror er pågrepet og inne til avhør i forbindelse med et pengefunn etter ransaking av lokalene til Sharif as på Alnabru og ransaking av brødrenes bopel på Romerike. Også kontoret til Sharif-selskapenes regnskapsfører fikk besøk av politiet i dag.

– Vi har ransaket på flere steder, og to personer sitter nå i avhør. Vi har funnet mye penger i kontanter, uten at jeg foreløpig vil si hvor mye som er funnet, sier økoteam-lederen i ettermiddag.

Thune utelukker ikke flere pågripelser i saken, men understreker at det er for tidlig å si noe om.

– Jeg har anmodet om å få oversendt siktelsen, slik at vi kan kommentere den. Inntil siktelsen er mottatt, er det vanskelig å kommentere noe som helst, sier Tommy Sharifs forsvarer John Christian Elden til DN.no.

Uforstående til siktelsen

Solveig Høgtun er forsvarer for Tommy Sharifs bror. Hun kan ikke si hva klienten er siktet for, men etter det DN erfarer skal det være snakk om en helerisiktelse.

- Jeg har ikke fått sett på saken og sakens dokumenter. Jeg ønsker ikke å uttale meg om saken, sier Høgtun til DN tirsdag ettermidddag.

- Jeg har såvidt snakket med han og han stiller seg uforstående til at han er pågrepet i denne saken, utdyper hun og legger til at hun ikke har noen indikasjoner på at hennes klient blir fremstilt for varetektsfengsling.

Ifølge en kjennelse DN omtalte mandag kveld skal Tommy Sharif ha overført vel 2,9 millioner kroner fra flere av selskapene sine til seg selv i 2013 og 2014, penger som ikke ble innberettet til skattemyndighetene.

Ifølge kjennelsen frøs Økokrim vel 1,3 millioner kroner på kontoen til Tommy Sharifs (39) sønn. 

Overføringene er av en slik størrelse at det ifølge kjennelsen «må regnes som grovt skattesvik og straffbart». Skatt øst og kemneren i Skedsmo krever Sharif for vel 1,3 millioner kroner i skatt etter overføringene. Ifølge kjennelsen frøs Økokrim i slutten av april i år disse pengene på kontoen til Tommy Sharifs sønn.

Sønnens konto

Sharif skal ifølge kjennelsen ha overført 1,46 millioner fra sin egen til sønnens konto i midten av april. Deretter ble det foretatt over 20 transaksjoner og større uttak på sønnens konto. Ifølge kjennelsen var det kun «små bevegelser» på denne kontoen fra 2012 og frem til overføringene i april, «noe som bærer preg av at denne kontoen nå brukes av saksøkte» (Tommy Sharif, journ.anm.). Grovt skattesvik har en øvre strafferamme på seks år i fengsel.

Tommy Sharif ønsket igår ikke å kommentere kjennelsen. I dag ble han pågrepet i lokalene til Sharif as på Alnabru, opplyser lederen for økoteamet i Romerike politidistrikt Bjørn Ivar Thune. Sharif as eies av Tommy Sharifs bror.

Dette sa Tommy Sharif da hans revisor for et drøyt år siden nektet å gå god for regnskapet til Sharifs Dekksenter:  Tommy Sharif: - Jeg skal be Tommy Sharif om å skjerpe seg

– Disse pengene tilhører selskapene i Sharif-systemet, og Tommy Sharif har sagt seg enig i at pengene hverken er hans eller sønnens. Dette er midler vi vil ha tilbake, sa bostyrer Christian Lundin mandag.

Varslet erstatningskrav

Lundin er bostyrer for samtlige ni av Tommy Sharifs selskaper, som alle er under konkursbehandling. Boinnberetningene ble mandag formiddag lagt frem i Nedre Romerike tingrett, og bostyrer Lundin varslet mulige erstatningskrav mot Sharif. Bostyreren hevder Tommy Sharif har tatt ut vel syv millioner kroner fra selskapene sine de tre siste årene, og 3,2 millioner bare det siste året. Samtidig er selskapene slått konkurs med milliongjeld, og bostyreren mistenker en rekke mulige straffbare forhold som drift for kreditorenes regning og brudd på regnskaps-, bokførings- og ligningsloven.

– Dette er resultatet av bostyrers og skattemyndighetenes mistanker om bounndragelse og skattesvik. Basert på disse opplysningene har vi nå iverksatt etterforskning, sier lederen for økoteamet i Romerike politidistrikt Bjørn Ivar Thune.

– Jeg er fornøyd med at politet bistår i saken. På den måten kan jeg få den informasjonen og de opplysningene jeg trenger blant annet for å finne ut hvor de forsvunne millionene har blitt av, sier bostyrer Christian Lundin.

REDAKSJONENS ANBEFALTE SAKER OM TOMMY SHARIF:

Tommy Sharif: - Jeg skal be Tommy Sharif om å skjerpe seg

Syv Tommy Sharif-selskaper konkurs

Nedtur for Sharifs netthandel

MARKEDET NÅ:Noen prøver å innbille markedet  at Hellas ikke betyr noen ting, men det er selvsagt bare tullball

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tommy Sharif trener for å "skaffe seg papirer", se hvordan han motiverer seg selv
Fra fettsuging til maraton
Nå har selv dekkmillionærer begynt å trene. Tommy Sharif forteller på et vis hvorfor.
04:35
Publisert: