Tomra leverer på linje med analytikerforventningene i tredje kvartal, og det var en smilende konsernsjef Amund Skarholt som tok imot analytikere og presse onsdag ettermiddag.

Men stadig utsettelser både av ventede kontrakter i Tyskland og mulige tilleggsordre fra Tesco i England har bidratt til at analytikerne har foretatt solide kuttt i estimatene.

Trøbbel i utrullingen
Tomra starter opp igjen utrullingen av resirkuleringssystemet TRC på Tescos parkeringsplasser i fjerde kvartal 2007, men i et saktere tempo enn tidligere kommunisert, hovedsakelig på grunn av utsettelser i arbeidet med å få områdene klare for installasjon.

- Tesco har hatt problemer med å få byggetillatelser til sentrene, forklarer Skarholt på presentasjonen. Så langt har Tomra installert 27 sentre, og når knappe tre måneder gjenstår av året tør ikke Skarholt love at det blir installert mer enn et ensifret antall sentre før nyttårsrakettene skal sendes opp.

De 27 sentrene som allerede er installert prosesserer i snitt 250.000 objekter pr måned, og 20 prosent av sentrene prosesserer mer enn 500.000 objekter.

- Vi har to kunder i miuttet og vi får inn 1.000 objekter i timen, skryter konsernsjefen til DN.no.

Skarholt mener at sentrenes suksess på mange måter er den største utfordringen for resikruleringssentrene.

"Volumene er mye høyere enn initielt ventet, men materialblandingen er ikke fordelaktig for Tesco, med for mye lavverdi og ikke resirkulerbart materiale, og tømmekostnadene er for tiden for høye", heter det.

Til DN.no spesifiserer han at søppelprosenten i det som kommer inn er gått ned, men fortsatt er det i underkant av 15 prosent av det som blir levert i sentrene som kan defineres som søppel.

Tøft i Tyskland
Etter mange års kamp vedtok tyske myndigheter en panteordning som åpnet opp Tyskland som et stort marked for Tomra og konkurrentene. Ordrene strømmet inn. Så tørket det hele inn.

Fortsatt venter de store leverandørene av pantemaskiner på at flere store kjeder skal bestemme seg for hvilken løsning de skal gå for. Dette sender Tomras omsetning og resultat nedover.

Markedet har lenge ventet på at de to kjedebutikkene Plus og Norma skal bestemme seg for hvilken leverandør de vil bruke. Når ordrene vil komme er fortsatt helt i det blå.

- De tester fortsatt. Det vil ikke komme noen ordre i år. Det kan være vi får disse volumene, men det er snakk om at Plus er til salgs, og det kan påvirke når innkjøprsbeslutningen vil blil fattet, sier Skarholt på onsdagens presentasjon.

Tomra installerte 550 nye pantemaskiner i Tyskland i tredje kvartal 2007, mot 2.300 maskiner i samme kvartal året før. Hittil i år har selskapet installert 1.450 maskiner og run rate tilsier installasjon av rundt 2.000 maskiner i Tyskland i år.

Det opplyses at tilbakemeldingene fra kundene er positive i forhold til utstyrets ytelse, og det estimeres at Tomra for tiden installerer 70-80 prosent av alle nye pantemaskiner i Tyskland.

Lave forventninger
Før resultatfremleggelsen tirsdag ettermiddag ventet analytikerne et driftsresultat på 125 millioner kroner, etter kraftige nedjusteringer.

Les hele estimatartikkelen her