– Jeg var personlig involvert i finanskrisen, sier Birgitte Bonnesen, administrerende direktør i Swedbank.

Hun var ansvarlig for bankens kontakt med andre finansielle institusjoner i tiden før og etter finanskrisen ble utløst i startet av 2008.

Da pengene for alvor begynte å renne ut av investeringsbanken Bear Stearns, reiste Bonnesen ukentlig over til USA for å sikre bankens verdier. Swedbank var eksponert mot både Bear Stearns og Lehman Brothers.

Da Bear Stearns gikk over ende våren 2008 og ble tatt over av J.P. Morgan, var Swedbank blant de første bankene som ba om å få konvertert sine verdier inn i J.P. Morgan.

Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen, her fra Swedbanks fornybarkonferanse i starten av september.
Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen, her fra Swedbanks fornybarkonferanse i starten av september. (Foto: Javad Parsa)

– Allerede da begynte vi å reforhandle våre kontrakter. Vi løste det veldig systematisk og fikk ut vår sikkerhet, sier Bonnesen.

«Veldig fin forretning»

Så, 15. september 2008, gikk investeringsbanken Lehman Brothers konkurs.

– Det var eksakt det samme med Lehman Brothers. Innen noen skjønte hva som hadde hendt, hadde jeg dratt over dit med et team med blant annet vår tidligere sjefjurist, og fikk amerikansk juridisk kompetanse inn veldig fort. Jeg tror vi var den første banken som kom inn og begynte å gå gjennom alle tingene, sier hun.

Konkursen i Lehman Brothers markerte starten på finanskrisen.

Fra 2000 til 2006 doblet boligprisene seg i USA. Det var lave renter og enkel tilgang på kreditt. Banker med marginal egenkapital pushet banklån på kunder uten kredittverdighet. Dette var pill råtne boliglån, som var pakket inn av et tynt lag med utmerkede lån, såkalte «subprimelån», og ble solgt videre som finansielle produkter til investorer og andre investeringsbanker. Så falt boligprisene. Mange av lånene som var gitt ville aldri bli betjent, og utlånstapene ble massive. Bankene sto på kanten av stupet. En krise var uunngåelig.

– Vi tok ingen risiko. Da vi kjente at det var noe som ikke var som det skulle være, begynte vi å jobbe, sier Bonnesen.

Ifølge Swedbank-sjefen trakk banken seg så kjapt ut at den kom «fantastisk bra» ut av det.

– Jeg kan si, og det er ingen hemmelighet, at det i etterkant ble en veldig fin forretning for banken. Det er en historie som er fantastisk, men som jeg ikke kan fortelle om, sier hun.

– Noe som ikke kjentes riktig

– Etterpå har kolleger spurt meg: «Trodde vi at de skulle gå konkurs?», sier Bonnesen om Lehman Brothers' fall.

– Nei, men man kjente det på seg. Det var noe som ikke kjentes riktig, sier Bonnesen.

Swedbanks sjef for bankens norske virksomhet, Tone Lunde Bakker, jobbet under finanskrisen i Danske Bank. Hver eneste dag var ulidelig spennende.

Tone Lunde Bakker (til venstre), leder for Swedbank i Norge og Swedbanks administrerende direktør Birgitte Bonnesen.  – Swedbank er en av de mest velkapitaliserte bankene i Norden, sier Bonnesen.
Tone Lunde Bakker (til venstre), leder for Swedbank i Norge og Swedbanks administrerende direktør Birgitte Bonnesen. – Swedbank er en av de mest velkapitaliserte bankene i Norden, sier Bonnesen. (Foto: Javad Parsa)

– Jeg var opptatt av hvem Angela Merkel spiste middag med på søndag for det avgjorde hva som kom på nyhetene på mandag, sier hun.

Hun merket at noe begynte å skje i rentemarkedet sommeren 2007.

– Man klarte bare ikke helt å se hva. Det var vanskelig å være konkret, men du så at det skjedde noe, sier Lunde Bakker.

Mener Norden vil håndtere ny krise fint

Skulle det ligge en ny finanskrisen på lur rundt hjørnet, står de nordiske bankene svært godt rustet, ifølge Swedbank-duoen.

– I dag er banksystemet i Norden ekstremt velkapitalisert, sier Bonnesen.

Noe av det som felte Lehman Brothers, og som trakk andre banker mot avgrunnen, var at de hadde lite egenkapital og levde av å ta opp kortsiktige lån med lave renter og låne ut langsiktig der renten var høy. Når lånene ikke ble betalt, fikk ikke banken låne mer penger, og det var lite egenkapital å leve på.

– Systemet som sådan har satt opp en rekke sikkerhetskontroller, og det samme har de ulike bankene, sier Birgitte Bonnesen, som mener banken vil være klar for en finanskrise.

Sentralbankene er allerede i gang med å trappe ned den ekspansive pengepolitikken som ble innført etter finanskrisen. Rentene er på vei opp. I USA er de allerede hevet syv ganger.

– De nordiske bankene har brukt tiden godt på å bli velkapitaliserte gjennom reguleringer og egne styringsmetoder som gjør at den dagen likviditeten trekkes tilbake og man ikke kan hente like mye penger i kapitalmarkedet, så er de nordiske bankene robuste nok til å være der for å finansiere bedriftene fremover hvis de andre trekker seg tilbake, sier Lunde Bakker.

Lærte én ting

Selv om Swedbank klarte seg fint gjennom krisen, ble kundene nervøse. Etter Lehman-konkursen kom nedgangen i konjunkturen og deretter kom krisen i Baltikum, der Swedbank var en stor aktør.

– Det som var vår første prioritet var å prate med alle kundene og få dem til å forstå hva det er som skjer og si til dem at de må sikre ulike posisjoner, sier Bonnesen.

– Hva har du lært etter finanskrisen?

– Jeg lærte meg én ting. Det er at det er utrolig viktig at du ikke må være redd for å involvere de menneskene som er kompetente, uavhengig av stilling, slik at du kjapt får på plass et team som jobber med dette. Du kan ikke gå på hierarki og sånt, sier Bonnesen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert: