Til tross for at amerikanske Toys R Us i september ble tvunget til å søke om konkursbeskyttelse etter at leketøysgiganten hadde pådratt seg massiv gjeld over flere år, er det lite som tyder på at det nordiske leketøyselskapet skal lide samme skjebne.

Top-Toy Norge, selskapet som driver de 18 Toys R Us-butikkene i Norge samt 44 BR-Leker-butikker, sto oppført med et resultat før skatt på 22,4 millioner kroner. Det er 4,6 millioner kroner svakere enn året før.

Top-Toy Norge er et datterselskap av Top-Toy, et dansk selskap som driver alle Toys R Us-butikkene i Norden.

– De beklagelige vanskelighetene som Toys R Us opplever i USA påvirker ikke vår forretning i Norden. Vi driver Toys R Us Norden under en lisensavtale. Det er snakk om to uavhengige virksomheter, og vi fortsetter vår drift av de nordiske Toys R Us-butikkene som vi pleier. Det gjelder selvfølgelig også de 18 norske Toys R Us-butikkene, skriver kommunikasjonsansvarlig Liselotte Gjerdrum Carlsen i Top-Toy i en e-post til DN.

Tilsammen har konsernet 300 butikker og åtte nettbutikker i Norden under Toys R Us- og BR-navnet.

Store gjeldsproblemer

Da det New York-baserte leketøyselskapet Toys R Us søkte om konkursbeskyttelse hos en amerikansk domstol under Chapter 11-ordningen i september, fikk det globalt vern mot kreditorer som gjorde videre drift mulig mens det arbeider med å løse gjeldsproblemene.

Selskapet har forsøkt å restrukturere gjelden på 400 millioner dollar som forfaller i 2018. I forrige uke ble det klart at leketøysgiganten vil starte nedleggelsene av rundt 180 Toys R Us-butikker fra februar og frem til midten av april, skriver Reuters.

Ifølge årsregnskapet til Top-Toy Norge vil ikke konkursbeskyttelsen påvirke det nordiske leketøykonsernet. Top Toy-konsernet har en lisensavtale med amerikanske Toys R Us for bruk av Toys R Us-navnet på enkelte av deres butikker.

Det står også i årsregnskapet at konsernet ikke skal ha et leverandørforhold eller inngå i distribusjonsavtaler med Toys R Us.

Åpnet nylig butikker i Skandinavia

Danske Top-Toy skriver på sin hjemmesider at de kjøpte tilgang til Toys R Us-merket i 1996 gjennom en lisensavtale med amerikanske Toys R Us Inc, og har i dag totalt 71 butikker i Danmark, Finland, Norge, Sverige og på Island. Det skriver videre at det har full tro på på Toys R Us-butikkene i Norden, og at de nylig har åpnet en rekke nye butikker i Skandinavia.

Administrerende direktør Søren Torp Laursen i Top-Toy uttalte til DN i høst at han håpte det amerikanske selskapet ville komme seg ut av problemene og at han ønsker å fortsette under samme merkenavn, da Toys R Us-merkenavnet står spesielt sterkt i Norge, Finland og på Island.

– For Top-Toy er Toys R Us-merkenavnet viktig, spesielt utenfor Danmark og Sverige, hvor merkenavnet står veldig sterkt. I Norge, Finland og på Island er Toys R Us nærmest synonymt med leketøy, og derfor regner vi selvfølgelig med å kunne fortsette under samme merkenavn, uttalte Laursen.(Vilkår)