Holbrooke ble operert for brist i hovedpulsåren etter at han ble akutt dårlig under et møte med USAs utenriksminister Hillary Clinton fredag i forrige uke.

Mandag kveld sa president Barack Obama at Holbrooke «er fryktløs» og at han håpet at toppdiplomaten ville kjempe for livet.

– Richard er ubøyelig, han stopper aldri, sa Obama.

Kort tid senere kom meldingen om at Holbrooke hadde gått bort.

Nå avdøde Holbrooke har langt fartstid i det amerikanske diplomatiet. Han ble utnevnt til USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan like etter at Obama ble tatt i ed i januar 2009.

– Amerika er sikrere og verden er tryggere på grunn av ambassadør Richard Holbrooke, sa Obama mandag kveld.

Diplomaten var sentral i prosessen med Dayton-avtalen som avsluttet krigen i Bosnia i 1995, og han har for Obama vært en nøkkelaktør i arbeidet med å få myndighetene i både Kabul og Islamabad til å samarbeide i kampen mot al-Qaida og Taliban.

Holbrooke har vært USAs ambassadør til FN og Tyskland og har hatt toppverv i det amerikanske utenriksdepartementet ved flere anledninger.

Han har fått et rykte som en diplomatisk «bulldoser» og er blitt nominert til Nobels fredspris sju ganger. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.