Alpebyen Davos settes igjen på hodet når politikere og næringslivstopper skal på Verdens økonomiske forum denne uken. For Børge Brende blir det gjensyn med gamle tufter.

Det er ellers skisport det dreier seg om på denne tiden av året, men fra onsdag til lørdag inntar de rike og mektige Davos i Sveits for å diskutere toppolitikk og storfinans.

Onde tunger har kalt den årlige seansen en blanding av pomp og platthet, men Børge Brende (H) avviser anklagene om at Davos-møtet bare er en rikmannsklubb.

– Jeg har aldri sett på det som det. Verdens økonomiske forum er stedet for å skape viktige partnerskap mellom næringsliv, det sivile samfunn og myndigheter, sier Brende til NTB.

Finner frem i labyrinten
– Det er en unik mulighet, mener han.

Brende deltar denne gang i Davos som utenriksminister etter å ha vært administrerende direktør i Verdens økonomiske forum i to år.

– Jeg vet i hvert fall hvordan jeg finner fram i den labyrinten som Davos blir under forumet, sier han om returen til gamle tufter.

Der kommer han til å møte Espen Barth Eide, som har gått motsatt vei: fra utenriksminister til WEF-direktør.

Vrimling
Davos-møtet går av stabelen for 44. gang, og som vanlig er det tunge navn blant de 2.500 deltakerne. Enda viktigere enn de mange paneldebattene og seminarene er kanskje hvilke kontakter man klarer å knytte.

I korridorene på det strengt bevoktede konferansesenteret kan statsminister Erna Solberg (H) i år blant annet møte på statsministerkollegene David Cameron og Shinzo Abe og presidentene Shimon Peres og Dilma Rousseff fra en lang politikerliste.

I kafeteriaene kan rundt 1.500 av verdens fremste næringslivsledere vrimle med kjendiser som Matt Damon og Bono og kongelige som det norske kronprinsparet og Jordans dronning Rania.

Økonomi og konflikt
Fra organisasjonslivet stiller det også en rekke deltakere som FNs Ban Ki-moon og Christine Lagarde fra Det internasjonale pengefondet, og flere sentralbanksjefer står også på deltakerlisten.

– Ikke noe annet sted i verden samles så mange aktører om vår globale fremtid, mener WEF-sjef Klaus Schwab.

Økonomisk utvikling, ny vekst, fremvoksende økonomier og bedre globalt handelssamarbeid er igjen viktige temaer. Men også krig og konflikt har satt sitt klare preg på årets samling.

Flere av de politiske deltakerne kommer rett fra Montreux, der de dagen før Davos-start skal prøve å bidra til en fredsprosess for borgerkrigsherjede Syria. Børge Brende skal være ordstyrer i ett av møtene om regionen etter først å ha deltatt i Montreux.

Iran
Irans president Hassan Rouhani kommer ellers til å få mye av oppmerksomheten. Rouhani tar turen til Sveits på jakt etter investeringer i en sanksjonsrammet iransk økonomi, men han skal også tale. Uttalelsene hans kommer til å bli saumfart for signaler om forholdet til Vesten.

– Og i en usannsynlig sammenstilling som kun Davos-planen kan gi, taler Benjamin Netanyahu, statsminister i erkefienden Israel, samme dag, bemerker nyhetsbyrået AFP.

Les også: Rapport om hemmelighold i finansnæringen:Her er verstingene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.