Det melder NRK mandag ettermiddag.

– Vi er i dialog og møtes igjen 15. juni, bekrefter forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund overfor NTB.

– For øvrig er partene enige om å ikke omtale de pågående forhandlingene, skriver han i en tekstmelding.

Flygerforbundet (LO), Babcock og NHO møttes mandag til forhandlinger om en tariffavtale som kan bidra til å løse bemanningskrisen for luftambulansen.

Forhandlingsoppstarten fant sted tre dager før Stortinget skal avgjøre om de vil annullere kontrakten med det britiskeide selskapet Babcock, slik Rødt har foreslått.

Ap, SV og Sp har tidligere tatt til orde for at kontrakten må oppheves. KrF kan sørge for flertall, men har ikke bestemt seg, sa KrF-politiker og leder i helse- og omsorgskomiteen, Olaug Bollestad til Dagsrevyen etter en høring om saken torsdag forrige uke.

Frykter for jobbsikkerheten

Den tilspissede konflikten dreier seg om hva som skal skje med pilotene som i dag er ansatt i selskapet Lufttransport, når Babcock tar over anbudet for luftambulansetjenesten fra 1. juli 2019.

– Jeg håper at man kommer på plass med en tariffavtale som begge parter kan være enige om, uttalte administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, i forkant av forhandlingene.

De rundt 110 ansatte i Lufttransport har tidligere reagert på at Babcock tilbyr færre piloter i turnus og færre reservefly, noe de mener truer jobbsikkerheten. Ettersom det ikke ble stilt krav til virksomhetsoverdragelse i anbudet, må pilotene søke på sin egen stilling når Babcock overtar tjenesten.

Varierende beredskap

– Å sette seg ved forhandlingsbordet nå er et steg i riktig retning, men det løser ikke grunnen til at krisen har oppstått: Det at regjeringen ikke lyttet til gjentatte advarsler og sikret at erfaring og kompetanse ble med videre til ny operatør gjennom krav til virksomhetsoverdragelse, uttalte Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til VG for to uker siden.

Forbundet og Babcock har også tidligere forhandlet om overføring av pilotene, men disse brøt sammen i april. Den usikre situasjonen har ført til pilotmangel og nedsatt beredskap etter at flere piloter har søkt seg over til andre jobber, mens andre har vært sykmeldt.

(©NTB)(Vilkår)