Saken er utvidet.

Riggiganten Transocean var tiltalt av Økokrim for å ha unndratt syv milliarder kroner fra beskatning.

De tre rådgiverne advokat Sverre Koch, advokat Einar Brask og revisor Klaus Klausen, var tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik.

Nå har Oslo tingrett frifunnet de tiltalte, og de tiltalte selskapene, på alle punkter.

- De tiltalte Transocean-selskapene mener dommens konklusjon er korrekt.  Ikke bare er dette en full frifinnelse i straffesaken. Tingretten har avgjort saken på det grunnlag at selskapene og rådgiverne har forstått skatteretten rett, sier advokat Hanne Skaarberg Holen, som forsvarer de tiltalte selskapene, til DN.

Siden 2005

Saken har vært etterforsket av Økokrim siden 2005. Rettssaken varte i ni måneder, og dommerne har brukt ytterligere ni måneder på å utforme dommen.

«Etter dette blir alle tiltalte å frifinne for samtlige forhold som de er tiltalt for og for erstatningskravene som er rettet mot dem», står det i dommen.

Staten må nå betale det tiltaltes saksomkostninger på til sammen omtrent 41 millioner kroner. Sverre Kochs saksomkostninger er på nesten 14 millioner kroner, mens regningen til selskapet Transocean Offshore Deepwater Drilling beløper seg på 11,8 millioner kroner.

Et prestisjenederlag

For Økokrim er dommen åpenbart et prestisjenederlag etter å ha jobbet med saken i ni år.

Tre av Økokrims førstestatsadvokater prosederte i den ni måneder lange rettssaken, som har vært en av de mest omfattende sakene for Økokrim noensinne.

Økokrim mente at Transocean-selskapene og rådgiverne hadde bidratt til å gi ufullstendige og misvisende opplysinger til ligningsmyndighetene, og dermed unndratt enorme beløp fra beskatning.

Opprinnelig mente Økokrim at 11 milliarder kroner var unndratt beskatning, men reduserte i fjor til syv milliarder kroner.

- Du har jobbet med denne saken i Økokrim siden 2005. Hvordan opplever du denne dommen?

- For meg er dette en jobb. Det er mange muligheter til å prøve alle spørsmål prosessuelt, og det er gjort her. Slik er rettsystemet vårt, og man må akseptere reglene ellers kan man ikke jobbe i påtalemyndigheten, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim.

- Er dette et nederlag?

- Nei. Slik ser jeg det ikke, sier Eriksen.

Han sier at han ikke ønsker å gå inn på detaljene i dommen før han og kollegene har fått tid til å lese den grundig.

Les også:
Dette er meglertoppens to viktigste råd til dagens boligselgere
Dyreste Europa-sommer på fem år
Etterlot gigantformue (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.