De siste 14 dagene har Sunnmøre-reder Per Sævik og Sogn og Fjordanes fylkesordfører Jenny Følling drevet hektiske forhandlinger om eierskapet i transportselskapet Fjord1.

Onsdag ettermiddag var resultatet klart: Fylkeskommunen selger deler av sin aksjepost til Sæviks Havila-konsern. Dermed bytter de to partene roller. Havilas datterselskap Havilafjord, som tidligere var mindretallsaksjonær med 41 prosent av aksjene, blir majoritetseier med 67 prosent av aksjene, mens fylkeskommunen beholder 33 prosent.

- Forhandlingene har skjedd i den beste forståelse og i det beste klimaet, sier Sævik.

Begraver stridsøksen

Det siste året har klimaet vært langt fra like bra. Striden startet ifjor da fylkeskommunen solgte Fjord1-aksjene sine til Brønnøysund-baserte Torghatten - og ikke til Havila.

Sævik mente fylkeskommunen hadde omgått en forkjøpsrett Havila har i Fjord1. Dermed varslet han søksmål mot fylkeskommunens holdingselskap F1 Holding. Saken var opprinnelig berammet til 29. august.

Nå begraver imidlertid Sævik stridsøksen. Rettsaken droppes dersom fylkestinget godkjenner avtalen med Havila 26. august.

- Vi har ikke noe primært ønske om å møtes i retten og det tror jeg heller ikke fylkeskommunen har. Forhandlingene har skjedd i den beste tone og man har vært genuint opptatt av å vise raushet og romslighet for å få avtalen på plass.

- Som skriften sier så glemmer man det som ligger bak og strekker seg etter det som ligger fremfor en. Vi har ikke noe grunn til å spa opp snøen som falt ifjor. Det er tilbakelagt, sier Sævik.

Fikk omkamp

Omkampen om Fjord1-eierskapet kom i stand etter at Konkurransetilsynet sa nei til å la Torghatten kjøpe fylkeskommunens aksjer.

Selv etter at Torghatten sa seg villig til å komme med såkalte avhjelpende tiltak, blant annet ved å selge unna et datterselskap, sa tilsynet blankt nei.

Konkurransen for drift av fergesamband i Norge ville blitt for begrenset hvis Torghatten hadde fått kjøpe Fjord1, mente tilsynet. 

I begynnelsen av august kastet Torghatten kortene. Tilsynets vedtak ble ikke påklaget. Dermed åpnet det seg en ny mulighet for Sævik til å starte forhandlinger med fylkeskommunen.

- Vi har kommet i mål. Det er naturligvis det forbeholdet at fylkestinget må godkjenne dette. Jeg er vel kanskje av den formening at fylkeskommunen har fått en god avtale og jeg håper at fylkespolitikerne ser det på samme måte, sier Sævik.

Selv mener han at han kanskje har vært vel raus med betalingen. Men slik er det alltid, ifølge ham selv:

- Jeg har aldri i livet vært med på at vi har gjort en avtale av en slik karakter at jeg har vært veldig fornøyd, humrer Sævik.

Ser etter flere eiere

Avtalen med fylkeskommunen inneholder også en opsjonselement der Havila kan kjøpe de resterende 33 prosentene av selskapet i løpet av de neste to årene.

Men både fylkeskommunen og Havila ønsker fortrinnsvis å få inn en eller flere andre eiere. 

- Det er noen regionale aktører som har utvist en viss interesse, sier Sævrik, som planlegger å ta kontakt med interessentene så snart avtalen er endelig på plass.

- Akkurat i de to hektiske ukene vi har holdt på så har det ikke vært tid til annet enn å få avtalen på plass.

Tidligere har Havila også vurdert mulighetene for en børsnotering av Fjord1.

- Vi ser vel at det kan være ett av flere alternativer. Men det er ikke slik at dersom fylkestinget godkjenner dette 26. august at vi da den 27. august er i gang med å gå på børs.

- Vi vurderer både det alternativet og andre alternativ. Vi iler litt langsomt når det gjelder neste steg, sier Sævik.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN:

- Nå faller brikkene på plass for kronen

DNB Markets: Slik blir norsk økonomi de neste årene

Ni farer for Norge og verdensøkonomien  

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.