I riktig gamle dager lå Christianias første teater like over plassen, og Engebret Café var det naturlige valget for hovedstadens kulturelle elite. Den gangen var det bohemene som herjet. I dag er Kvadraturen befolket av skipsmeglere, museumsbestyrere, statsbankfolk og utenlandske kroppsarbeidere.

Inne på Engebret er imidlertid det meste som før – møbler og kunst, mahogni og vegg-til-vegg-tepper og servitører i svart og hvitt.

– Jeg liker lokalet, det er nesten som en fransk restaurant, solid og tradisjonsrik, sa Salt.

Det samme kan sies om gjestene denne kvelden: solide og tradisjonelle, selskaper av godt voksne og noen utenlandske turister som sikkert hadde lest i hotellpermen at Engebret er et sted å prøve norsk cuisine.

Og det er det. Menyen er proppfull av erkenorsk mat: torsketunger, kokt torsk, boknatorsk, grillet tørrfisk og reinsdyr.

Salt bestilte villdyret fra Finnmark, den beryktede kongekrabben, her i hvitløksstekt utgave med stekt paprika og en god salat. Det var ikke de fornemste bitene av krabben, men den sto seg godt mot hvitløk og en syrlig salat. Peppers torsketunger var sautert i persille, med remulade og samme salat som Salt. Tungene var smakfulle og minnet nesten om tørrfisk, noe Pepper mente som en kompliment.

Engebrets unge, svenske kelner var både blid og imøtekommende hele kvelden og serverte med glede en god chablis premier cru fra La Chablisienne, et godt valg til rettene fra havet. Vinlisten er dominert av noen få produsenter og litt kjedelig. Litt spesielt er det at Engebret har sin egen husvin, et utslag av at stedet feiret 150-årsjubileum ifjor.

– Det er vår egen restauratør som har komponert blandingen, fortalte kelneren.

Vinen, en Côtes du Rhône fra et vinkooperativ i byen Estèzargues, er et godt følge til de fleste av Engebrets kjøttretter.

Mye smak. Pepper fikk sin lammecarré servert med friske grønnsaker, baconpoteter og en tung sjy.

– Det er nesten litt i kraftigste laget. Det er voldsomme smaker, mente han.

Den fine lammefileten var litt for mye stekt, men det måtte Pepper mest ta på egen kappe etter å ha bestilt den litt mer enn medium.

Salt hadde bestilt isgalt, en litt stygg fisk som vanligvis har fast, hvitt kjøtt. Engebrets versjon var imidlertid grå, trist og litt overstekt. Kelneren hadde gjort oppmerksom på at fisken var ganske salt. I tillegg var den lettrøkt.

– Dette er ikke helt på topp, mumlet Salt.

Litt kjedelige, sauterte grønnsaker, mengder av salt og en veldig kremet skalldyrsaus fulgte med. I lengden ble det litt for mye for Salt.

– Smaksløkene føles som om de har fått juling.

Heller ikke den smaksrike chablisen holdt følge, og Salt lurte en stund på om retten tålte en rødvin. Det gjorde den ikke.

Litt av noe. Ved måltidets slutt ville Salt og Pepper smake bohemlivet. Dessertmenyen ser fristende ut, med sjokolademousse, parfait, vaniljepudding, konfektkake og crema catalana. Toppen av lykke må være «Bohemenes desserttallerken», tenkte Salt og Pepper. «Litt av alt,» heter det i menyen, men det viste seg å være litt av halvparten.

– Når de skriver «alt», forventer jeg igrunnen alt. Ikke bare noe, sa Pepper.

Selv om den ikke holdt det den lovet, var desserttallerkenen tilfredsstillende: sjokolademousse med Grand Marnier og hjemmelaget vaniljeis med nøtter, det hele dandert med marinerte kirsebær og blåbær.

Salt og Pepper unnet seg et glass rødvin til, istedet for kaffe. Litt bohemske får man være på et sted som Engebret.

– Den helt store spiseopplevelsen var det kanskje ikke, mente Salt.

– Men hvis man holder seg noenlunde midt på spisekartet, er det likevel ganske ålreit, sa Pepper.

Regningen, på drøyt 2000 kroner for to ganger tre retter og en flaske og tre glass vin, vitner om at Engebret ikke er noe rimelig spisested, og prisen er nok for høy i forhold til kvaliteten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.