Boligprisene steg 0,3 prosent i september sammenlignet sammenliknet med august, viste boligprisstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) som ble lagt frem tidligere i dag, fredag.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,6 prosent høyere enn i august.

Les også:

- Lite som tyder på boligboom

Sjekk boligprisene der du bor

Den smule prisoppgangen overrasket flere av analytikerne. Men sjeføkonom i Terra, Jan Andreassen, synes også at prisveksten er noe utenom det vanlige.

- Den siste måneden har vi fått en unormal sterk prisvekst, sier han til DN.no.

Men han skynder seg å legge til en forkl#229, en forkl#229 som etter hans mening vil kunne føre til ytterligere prisvekst fremover.

- Selv tror jeg dette hadde å gjøre med endrede forventninger blant potensielle boligkjøpere. På kort sikt er jo boligmarkedene svært følsomme for endrede forventninger til fremtiden, påpeker han.

Tre argumenter for prisvekst
Det er etter sjeføkonomens mening tre grunner til at prisene fortsatt stiger.

- For det første har folk flest nå forstått at det ikke blir særlig flere eneboliger i attraktive boligområder. Våre politikere har i senere år neglisjert arbeidet med å regulere og planlegge nye flotte boligområder og dette vil merkes i mangel av boliger de nærmeste år.

- Den andre endringen er at de fleste erkjenner at rentene blir relativt lave i årene som kommer. Selv om rentebanen til Norges Bank skulle realiseres vil dette kun være i et scenario med god økonomisk vekst og solid lønnsutvikling.

- Det tredje element er rett og slett at frykten for nye kriser avtar. Risikoen for en ny global finanskrise ser ut til å være avtagende. Sagt på en annen maate er risikopremien fallende, oppsummerer Jan Andreassen.

I sum, dersom disse faktorene ikke endrer seg, mener Terra at boligprisene skal fortsette å stige.

- Terras prognoser er en boligprisvekst på drøye seks prosent, etter å ha steget 8,5 prosent i 2010. Dette krever et nytt hopp i boligprisene på nyåret, konstaterer Andreassen.

 

- Kunne steget enda mer
Kjell Senneset i Prognosesenteret er også smått overrasket over prisstigningen i september.

- Veksten i boligprisene var en tanke høyere enn forventet, men godt innenfor normal variasjon i forhold til egne anslag, sier Senneset. Prognosesenteret hadde selv et anslag på 0-vekst nominelt i september.

Han deler synet på at det er grunnleggende faktorer som taler for videre prisoppgang.

- Tallene viser at det er et svakt, men likevel tydelig prispress i boligmarkedet. Hovedårsaken er, som vi har pekt på mange ganger, at boligbyggingen er for lav i forhold til befolkningsvekst og makroøkonomiske indikatorer, som utviklingen i arbeidsmarkedet med lav ledighet, realinntektsvekst hos husholdningene og lave renter, ramser han opp.

Sennset mener egentlig at prisene kunne vært enda høyere.

- Prisveksten i boligmarkedet er egentlig en god del lavere enn man skulle tro ut fra makroøkonomi og befolkning. Men den holdes igjen av restriktive banker og at prisnivået på norske boliger er høye i forhold til husholdningenes egne vurderinger av hvilke boligutgifter de er komfortable med, analyserer han.

Les også: - Mot 10 prosent boligprisoppgang

- Lite som tyder på boligboom

Sjekk boligprisene der du bor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.