Oljeprisene faller for tredje dag på rad tirsdag, som følge av spekulasjon om at etterspørselen etter råvarer vil falle idet produksjonstakten svekkes i Kina og EU-lederne kjemper for å få kontroll med gjeldskrisen i eurosonen.

WTI-kontrakten falt med opptil 0,8 prosent tirsdag morgen, etter i oktober å ha vist sin største månedsoppgang siden mai 2009. Den kinesiske innkjøpssjefindeksen falt i oktober for første gang på tre måneder. Den greske statsministeren Georgios Papandreou kunngjorde mandag kveld at han vil legge frem den seneste EU-krisepakken for en folkeavstemning, skriver Bloomberg News.

-Dette er en vanskelig situasjon i råvaremarkedet. Markedet er løftet til et nivå som, med mindre vi får noen harde, konkrete fakta om Europa, byr på et potensial på nedsiden den nærmeste tiden, sier Ric Spooner, sjef for markedsanalyse i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Mandag falt oljeprisene som følge av oppgang i dollarkursen og bekymring for at konkursen i MF Global Holdings skal føre til en bølge av likvideringer av posisjoner i olje- og råvaremarkedene, skriver Marketwatch.

Sen snu
Mot slutten av dagen tok prisene seg noe opp igjen, slik at svekkelsen ble begrenset til mindre enn 30 cent per fat.

- Olje har holdt seg meget godt, selv etter en sterk oppgang i dollar. Etterspørselen er stadig god, og til tross for bekymringen for verdensøkonomien, er nøkkeltallene fra de fremvoksende økonomiene langt fra så svake som enkelte analytikere hevder, sa Kevin Kerr, redaktør for Weiss Research’s Master Trader, til Marketwatch, etter mandagens handel.

WTI 1. posisjon, som er desemberkontrakten, faller 0,87 dollar til 92,32 dollar pr fat, etter å ha falt 0,13 dollar til 93,19 dollar per fat handledagen før. Da Oslo Børs stengte mandag, ble WTI-kontrakten handlet for rundt 91,85 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er desemberkontrakten, er i morgentimene 0,76 dollar lavere, på 108,80 dollar per fat. Mandag falt kontrakten 0,35 dollar til 109,56 dollar per fat. Ved stengetid for Oslo Børs ble Brent-kontrakten handlet for rundt 109,45 dollar per fat.

Brent spot sluttet på 109,53 dollar per fat mandag, mot 110,72 dollar handledagen før.

Les også: Mener skifer reduserer risikoen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.