Prisen på boligtomter i Oslo har tredoblet seg fra 2005 til i dag, fra 5300 kroner per kvadratmeter boligareal til 16.600 kroner, ifølge ny statistikk fra Akershus Eiendom, skriver Dagens Næringsliv.

Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom sier til DN at det er tomtene som stikker av med hoveddelen av prisveksten på nye boliger fordi byggekostnadene ikke stiger grunnet økt konkurranse fra utlandet.

God butikk for vennegjeng
Fredag betaler eiendomsutvikleren Hans Christian Andersen og Attivo over 90 millioner kroner for en boligtomt på Bestum i Oslo som kostet 32 millioner for to år siden.

Selger er en vennegjeng med tilhørighet i nabolaget, som ikke vil uttale seg før pengene står på konto.

Vennegjengen kjøpte tomten for 32 millioner kroner for litt over to år siden, og fikk den omregulert fra allmennyttig formål til boligformål. På tomten står det som tidligere var Bestumhjemmet, som var et sykehjem eid og drevet av Frelsesarmeen.

20.000 per kvm før byggingen begynner
Andersen sier prisveksten på denne tomten skyldes både omregulering og markedsvekst. Attivo kan bygge leiligheter på tilsammen 4300 salgbare kvadratmeter på tomten, og regner med å tjene rundt 40 millioner kroner på boligprosjektet.

- Med en tomtebelastning på 20.000 kroner kvadratmeteren, 30.000 kroner kvadratmeteren i byggekostnader og opp mot 5000 kroner kvadratmeteren i andre kostnader, får vi en selvkost på rundt 55.000 kroner kvadratmeteren. Med en forventet salgspris på rundt 65.000 kroner kvadratmeteren får vi en forventet gevinst på 10.000 kroner kvadratmeteren, sier Andersen til Dagens Næringsliv.

Les også: Mener det er nesten umulig å bygge leilighet på 60 kvm. for under 2,7 millioner


Derfor vil boligprisene fortsette å stige

Her solgte de leiligheter for 250 millioner på en dag


- Skal du vente på boligprisnedgang, må du vente 15-20 år


- Boligen gjør deg aldri mer rik
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.