– Mark Zuckerberg var allerede en ekstraordinær og uvanlig gründer med ekstraordinære resultater – i en tidlig alder – da vi investerte i Facebook, sier Jurij Milner i et telefonintervju med DN.

Milliardæren, med en formue på over 30 milliarder, har hatt stor suksess med å komme tidlig på banen i store teknologiselskaper. Han har blant annet investert i Facebook, Alibaba, Spotify, Airbnb og Twitter.

I 2011 drakk Jurij Milner kaffe med Facebook-sjef Mark Zuckerberg (33) på Starbucks i Paolo Alto i Silicon Valley. Det var fortsatt et år til sosiale medier-selskapet ble børsnotert. Zuckerberg trengte mye penger. Raskt.

Ifølge Wired var det snakk om «et sted mellom én og to milliarder dollar», og overføringen måtte skje i løpet av 60 dager. Selv for en mann av Milners kaliber, var summer opp mot 11 milliarder kroner mye å fikse på så kort tid. Men han ville prøve.

Med Goldman Sachs på laget, kom de i mål innen fristen: Den amerikanske storbanken investerte 450 millioner dollar (rundt 2,5 milliarder kroner), mens Milners selskap Digital Sky Technologies (DST) bladde opp nye 50 millioner dollar (280 millioner kroner). I tillegg undertegnet Goldman Sachs en avtale som skulle sikre Facebook ytterligere 1,5 milliarder dollar (8,4 milliarder kroner).

Formue på 30 milliarder

Milner ønsker ikke å fortelle hva han tjente på Facebook-dealen i 2011. Men innrømmer at det har vært god butikk.

– Vi startet å investere i Facebook i 2009. Det samme gjorde vi i 2010 og 2011. Vi hadde en eierandel på åtte prosent og beholdt denne posisjonen gjennom børsnoteringen, sier Milner.

– Og resultat ble?

– Det fungerte bra for oss, sier han kort.

I dag har Milner en formue på over 30 milliarder kroner, ifølge Forbes. Veien dit har gått via en lang serie fantastisk lukrative investeringer, i alt fra Facebook til Twitter, WhatsApp, Snapchat og mange andre av verdens største navn innen teknologi. Men investeringseventyret startet i Russland. Og merkelig nok ble Milner overbevist om å investere etter en serverkrasj som senket tjenesten i flere timer.

– De fikk 10.000 eposter fra brukerne etterpå. Jeg leste omtrent 1000 av dem, og det utrolige var at 95 prosent av dem var positive. De sa de ikke kunne leve uten tjenesten. Det fortalte meg at timingen var riktig, sier Milner.

Lykkes med sosiale medier i Russland

Selskapet het Vkontakte og er fremdeles det dominerende sosiale nettverket i Russland. Milner mener dette er litt av en prestasjon, fordi Facebook har vunnet slaget overalt ellers der de får markedstilgang.

– Hvordan plukker du investeringene? Hva ser du etter?

– Vi kan se hva som kan bli bra, men det er aldri noen garantier, sier Milner, som peker på tre faktorer.

– Gründeren. Nesten alt er avhengig av gründeren, spesielt i en tidlig fase. Det andre er hvor stor muligheten er – størrelsen på markedet selskapet prøver å dekke. Det tredje er fart. Noe må vokse, enten det er kunder, inntekter eller noe annet, sier han.

For å lykkes som gründer mener han villighet til å satse alt og jobbe både 12–14 og 16 timer per dag, uten helg, er viktig.

– Det er nesten alltid nødvendig, men ikke nødvendigvis tilstrekkelig. Timing, hell og teamet spiller også en viktig rolle, sier han.

Holder igjen investeringer

Milner forteller at han de siste fire årene har hatt fire store investeringsteam. Ett som har gjort det stort innen sosiale medier og ett innen e-handel, som blant annet har investert i storheter som kinesiske Alibaba, tyske Zalando, indiske Flipcart og amerikanske Wish. Dessuten har de et team for transport, som har investert i Uber- konkurrentene Diddi og Ola i henholdsvis Kina og India, samt et team for mat, med kinesiske Meituan som største investering.

Teknologimilliardæren har derimot til gode å investere i det mange har spådd blir det «neste store», kunstig intelligens.

– Vi følger nøye med på det, men vi har ikke gjort en stor investering ennå. Kunstig intelligens har innvirkning på alle våre fire investeringsteam, fordi mange av selskapene bruker kunstig intelligens. Selskapet Wish bruker det innenfor e-handel, og de fleste sosiale nettverkene har det allerede. Det er den underliggende strømmen som påvirker nesten alt, sier han.

Vil til verdensrommet

Mens Tesla-gründer Elon Musk sikter mot verdensrommet med sitt SpaceX-selskap sikter mot mars, sikter Milner mot stjernene, bokstavelig talt. Alpha Centauri er solens nærmeste nabo-stjernesystem, og Milner tror teknologien nå er moden for at menneskeheten kan bli en galaktisk sivilisasjon.

– Dette er noe folk har drømt om i 2000 år, og jeg tror vår generasjon har en unik mulighet til å få det til å skje, sier Milner, som har en tidshorisont på 25–30 år og et foreløpig budsjett på 100 millioner dollar.

Dette er imidlertid bare det første trinnet – og summen blir trolig mye høyere. Men Milner mener menneskeheten bør bruke noen deler av ressursene på prosjekter som ikke nødvendigvis har gevinst som mål, og han mener teknologisk utvikling de siste 15 årene gjør det mulig.

– Offentliggjøringen av prosjektet skjedde 12. april, på 55-årsdagen for den første mannen i verdensrommet, sier Milner, som deler fornavn med den mannen, russiske Jurij Gagarin.

– Jeg ble født samme år og ble kalt Jurij. Jeg tror foreldrene mine ga meg en beskjed, sier han, litt spøkefullt, men litt på alvor.

Venn med Magnus Carlsen

Den 14. juni kommer Milner til teknologikonferansen Norway Summit i Stavanger, hvor DN Konferanse er medarrangør. Han har aldri har vært i Norge, men har et godt inntrykk på grunn av sitt vennskap med sjakkmesteren Magnus Carlsen.

– Jeg er en stor tilhenger, og vi har møtt hverandre flere ganger. Jeg har til og med spilt et parti sjakk med ham. Det ble veldig kort. Manageren hans hjalp meg, mens datteren min hjalp Magnus Carlsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Yuri Milner kommer til konferansen Norway Summit 14.juni, det er kommet i stand fordi han er venn av Magnus Carlsen.
Yuri Milner kommer til konferansen Norway Summit 14.juni, det er kommet i stand fordi han er venn av Magnus Carlsen. (Foto: Seth Wenig/Ap/NTB scanpix)