Leiv Askvig trekker seg på eget initiativ fra vervene som styreleder i Oslo Børs VPS Holding ASA og Oslo Børs ASA, ifølge pressemelding fra Oslo Børs mandag.

Årsaken er at Sundt AS om ettermiddagen 27. november 2013 passerte flaggegrensen på 20 prosent i EAM Solar ASA, mens flaggemeldingen til Oslo Børs først ble sendt 28. november klokken 11.56.

Oppdaget straks
Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem bekrefter overfor DN.no at Oslo Børs oppdaget regelbruddet da det inntraff.

- Det så jo vi med en gang, i november, ja, sier han til DN.no.

Meldingen skulle i henhold til regelverket ha vært publisert før børsåpning kl. 09.00 den 28. november, men først ble offentliggjort kl. 11.56.

Finanstilsynet reagerer
Eikrem opplyser at forholdet rutinemessig ble meldt av Oslo Børs' markedsovervåkning til Finanstilsynet, som har hatt saken på sitt bord siden tidlig desember.

Finanstilsynets konklusjon mottok Askvig i brevs form før helgen, fredag 24. januar, der de fastslår bruddet på flaggingsreglene.

Askvig slipper imidlertid unna med en advarsel.

"Finanstilsynet tar til etterretning at manglende rutiner og uoppmerksomhet er årsaken til den forsinkede flaggemeldingen og understreker viktigheten av at rutinene for fremtiden skjerpes", heter, ifølge brevet som er gjort tilgjengelig av nettavisen.no.

- Ikke oversikt
Leiv Askvig er administrerende direktør i Sundt AS, investeringsselskapet til arvingene etter tidligere Bergesen-reder Peter C. G. Sundt.

- Intensjonen var å ikke passere grensen, men fordi jeg ikke hadde full oversikt over aksjebeholdningen på det tidspunktet kom vi over 20 prosent. Dette ble oppdaget og meldt noen få timer for sent, men overtredelsen av reglene var et faktum, sier Askvig i pressemeldingen.

 

- Etterfølgelse og tillit til regelverket er avgjørende for en velfungerende markedsplass, derfor velger jeg å trekke meg fra posisjonene som styreleder i disse selskapene med umiddelbar virkning, sier Askvig.

«At aktørene overholder markedets og børsens regelverk er av avgjørende betydning for tilliten til Oslo Børs og det norske verdipapirmarkedet. Styret i Oslo Børs har en viktig rolle i å forvalte tilliten til markedet, samt børsens delegerte myndighetsoppgaver», heter det i meldingen.

- Uheldig og leit
Nestleder i styret, Benedicte Schilbred Fasmer er erstatter Askvig som styreleder frem til generalforsamlingen i mai.

Fasmer ble informert av Askvig for noen dager siden mens styret forøvrig ble informert på en telefonkonferanse søndag, opplyser hun til DN.no mandag.

- Jeg synes bare at det er veldig uheldig og leit. Leiv har vært en fantastisk flott styreleder for Oslo Børs, og det blir noen store sko å fylle, både bokstavelig og i overført betydning, sier Fasmer.

Schilbred Fasmer har sittet i styret i ni år, og har også ved tidligere anledninger fungert som styreleder. Hun vil ikke si hvorvidt hun er kandidat til styreledervervet.

Går ut av alle styrer
Askvig går også ut av styret i Verdipapirsentralen ASA.

Askvig har vært styreleder i både Oslo Børs ASA og Oslo Børs VPS Holding ASA, samt sittet i styret i Verdipapirsentralen ASA siden 2009.

Det har ikke lykkes DN.no å få kontakt med Askvig sålangt mandag.

Les mer: Vil ha lik skatt på eiendom og aksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.