- Det er svært få mennesker i landet som kan trene i en slik drakt. Jeg anbefaler det ikke til noen.

Stig-André Berge er klissvåt. Det renner svette ut av ermet på hans sølvfargede badstuedrakt. Bryteren har nettopp løpt 45 minutter på tredemølle.

- Det er som plassere mølla inne i en badstue. Vi gjør det for å gå ned i vekt raskt og kontrollert, sier 28-åringen som er regnet som en av Norges beste brytere.

 

Før store internasjonale konkurranser kan han gå ned opptil seks kilo på under en uke. Hvordan en nærmest fettfri kropp er i stand til det, er ikke lett å forstå.

Svetter 2,5 liter
- Det viser hvor mye vann vi har i kroppen. I løpet av en økt med svettedrakt kan jeg miste 2,5 liter. De siste døgnene før innveiing presser vi vekten maksimalt. Det er ikke behagelig, sier han.

Svært få har like god kontroll på kroppen som disse utøverne. De vet nøyaktig hva som skal til for å treffe ønsket vektklasse på kort tid. Å presse ut vannet av kroppen er metoden. Samtidig må musklene holdes våkne og forberedes på mann til mann-kampen som venter.

- Vi kjører korte intensive treningsøkter i vektpiningsperioden. Da får vi den spenningen i musklene som skal til. Jeg kunne sikkert løpt 2,5 timer ute i stedet, og svettet til sammen like mye, men det hadde ikke vært gunstig for brytingens del, sier Berge.

 

Mens DN Aktiv møter ham på Toppidrettssenteret i Oslo renner det svette. Bare å snakke er tungt i en slik drakt. Med jevne mellomrom må han tømme drakten for væske.

Til helgen er det OL-kvalik i Bulgaria. Fredag klokka 1600 skal han veie seg inn i 60-kilosklassen. 22 timer senere skal han på matta og kaste motstanderen rundt.

Formtopping
- Etter innveiing spiser jeg mye. Jeg kan gå opp igjen flere kilo det døgnet, og man går fra en slags svevende tilstand med lite væske i kroppen, til å bli veldig skjerpet av energien man får. Det bobler nesten.

- Vektpining er formtopping for oss, sier Berge som har EM-sølv, åttendeplass i VM og OL-deltagelse i denne verdensidretten.

 

Under svettedrakten har oslogutten et sett superundertøy samt romslig joggedress. Kroppen under er veltrent og utholdene. Fire daglige treningstimer i over 15 år. Bryterne trener alt: eksplosiv - og utholdene styrke, spenst, hurtighet og kondisjon.

- Jeg løper mye. Intervall i sesongen, og langkjøring utenfor. Men bryting tar fortsatt mest treningstid.

Sterkeste vinner
Berge har drevet med en rekke idretter.

- Men mestringsfølelsen i bryting er særegen. Det er mann mot mann, og uansett så er det den sterkeste som står igjen som vinneren, sier han.

Treningsopplegget er følgelig knallhardt. Selv er målet hans å våkne opp og ha vondt i kroppen hver eneste dag.

- Har jeg ikke det, så har jeg ikke trent hardt nok dagen før. Du må svette blod for å bli best.

 

Klubben han er tilknyttet har også egen mosjonistgruppe. Han mener det ikke finnes en bedre aktivitet for folk som vil bli godt trent.

Popper frem ukjente muskler
- Den kroppslige utviklingen til mosjonister som driver med dette er enorm. Det nærmest popper opp små muskler her og der som man ikke aner eksisterer. Det hjelper mot mange plager i hverdagen. Den tøffheten i kroppen man får med brytetrening tror jeg mange har gått av.

For eksempel er ikke stølhet grunn nok til å roe trening et par dager mener han.

- Det er ikke farlig å være stiv og støl. Tren noe annet eller tren det vekk. Å ha det vondt i blant er sundt.

28-åringens øre er blitt en klump med dødt vev. Slik har det vært i lang tid.

 

- Det blir opphetet på matta og det rives og slites. Blodkarene i øret er sprengt, derfor ser det slik ut. Men bryting er jo en pen form for kontrollert slossing. Mens bokseren slår deg i ansiktet, kaster bryteren motstanderen i bakken og rundt.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Trikset som løfter kondisjonen din

Slik holder du deg sprek hele livet

Het i toppen - myk i kroppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.