De siste 20 årene har animalsk fett vært betraktet som den direkte veien til blodpropp og hjertestans. Men nyere amerikansk forskning fra Harvard University avslører at det slett ikke er så ille.

Forskerne har sett nærmere på en rekke studier av det mettede fettets betydning for helsen, og til deres store forundring har de ikke funnet noen sammenheng mellom inntaket av mettet fett og risikoen for blodpropp eller hjerte-/karsykdommer, skriver danske Magasinet Aktiv Træning.

- Tendensen har vært klar. Akkurat som vi har bruk for umettet fett fra for eksempel nøtter og fisk, har vi også bruk for mettet fett, sier Martin Kreutzer, som er ernæringskonsulent og Aktiv Trænings og borsen.dk´s kostholdsekspert.

Men han minner om at det mettede fettet er fullt av kalorier - og dermed er fetende.

Her er noen av hans beste kostholdsråd:

* Dropp fettskrekken. Alle måltider skal inneholde noe fett.

* Bruk planteoljer med god samvittighet, både på salater og til steking og baking.

* Dropp raske karbohydrater som hvit pasta og polert ris.

* Spis sunne karbohydrater som frukt, grønt og fullkorn.

* Spis deg mett på proteiner fra kjøtt, melkeprodukter og fisk.

* Slukk tørsten med vann.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Les også: Glem kaloriene - tenk nytt

Storspiser proteiner

Fiber forlenger livet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.