Jack Waitz var ikke bare mannen til Grete Waitz, men hennes beste støttespiller og treningskamerat. Nå fører han arven fra vår løpedronning videre ved å trene både eliteløpere og mosjonister.

- Grete skrev en bok som heter ’Løp din eget maraton’. Med det mente hun at selv en tre kilometer kan være et maraton for en som aldri har løpt før, sier han

Det er prestasjonen i forhold til ditt eget utgangspunkt som teller.

Dagen før dagen
Det er ikke til å komme unna at maraton er fysisk og mentalt smertefullt. Å være godt forberedt på hva som venter betyr alt. Skal du løpe i helgen bør du allerede ha lagt grunnlaget, også den siste uken.

- Den siste feilen mange gjør er å trene for mye. Jeg anbefaler å løpe 50 prosent mindre enn vanlig denne siste uken. Det gir kroppen en sjanse til å lade opp. Fredag bør du bare ta en rolig liten tur på rundt en halvtime, som du kan avslutte med et kort stigningsløp for å strekke ut litt, sier Waitz.

Om du har vært litt småsyk er ikke det noen fare.

- Ikke få panikk. Jeg har sett mange eksempler på at folk som har vært litt dårlige, har fått overraskende gode resultater, sier han.

Kostholdet denne dagen bør bestå av en solid lunsj og middag med proteiner og karbohydrater, men ikke tung mat.

- Kylling, fisk og pasta er ypperlig, sier Waitz.

Les også tipsene fra Ingvill Måkestad Bovim: - Du må klare å ha det vondt

Løpsdagen
Kun eliteløpere tar seg en liten joggetur på morgenkvisten, men alle andre bør ta det helt med ro.

- Spis en god frokost, gjerne brødskiver med skinke og ost. Det viktigste er at det er mat du er vant til, og at du spiser senest to timer før start. Vær obs på at melkeprodukter kan gjøre magen litt urolig, så det ville jeg holdt meg unna, råder han.

Skal du starte i halvmaraton, som er utpå dagen, kan du spise en liten snacks til lunsj. Det kan være en brødskive med skinke eller en banan , foreslår han.

Det er meldt varmt vær, som betyr fare for overoppheting.

- Kle deg fornuftig, og ikke for mye. Bruk sko og klær du har brukt før, og som du er sikker på at ikke gir gnagsår, sier han.

Drikkestasjoner
Ikke overdriv vanndrikking på forhånd, men drikk vanlige mengder, mener Waitz. Men han anbefaler å drikke godt gjennom hele løpet.

- Det blir servert vann, Poweraid og cola uten kullsyre på siste drikkestasjon. Jeg vil anbefale å ta vann på de to første stasjonene, spesielt hvis man ikke er vant til sportsdrikker. Sportsdrikker er derimot å anbefale videre i løpet, fordi det inneholder salter og mineraler man svetter bort underveis. For de som er vant til gel er det fint, og andre kan spise litt banan underveis sier han.

Les flere saker på DN Aktiv

- Kom dere ut og opp i bakkene

Bedriftene kupper Oslo Maraton

- Du må klare å ha det vondt

Oslo Maraton på 9 minutter

Rekorddeltakelse i Oslo Maraton (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.