- Gjennomsnittskostholdet i Norge er veldig sunt. Det er overhodet ingen grunn til å bekymre seg for om man får nok vitaminer og mineraler hvis man spiser et variert kosthold, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet i Ås til DN Aktiv.

Vitamintilskudd på bokser og flasker er milliardindustri. Nordmenn bruker nesten 3 milliarder kroner hvert år på kosttilskudd.

- Man kaster bort milliarder på kosttilskudd som i hovedsak er bortkastet, sier Svihus.

Han mener helsekostbransjen generelt kommer med svært så bastante påstander, uten nødvendigvis å ha nok belegg for det.

Les også: Kroppens forsvar kan skades av vitaminpiller

- Tror vi at vi er sunnere
Daglig tar 70 prosent av oss kosttilskudd. I hvor stor grad nordmenn virkelig trenger veiledning og råd om hvilke kosttilskudd de skal ta, er det stor uenighet om.

Konsernsjef Rita Kristin Broch i Sunkost mener nordmenns tro på egen sunnhet er sterk overdreven. Hun trekker frem en undersøkelse fra Helsedirektoratet som viser at kun seks av ti nordmenn er opptatt av å spise sunt.

- Dessuten tror vi at vi er sunnere enn vi er. Syv av ti mener de alltid spiser en variert og allsidig kost. Samtidig svarer syv av ti at de spiser mindre enn 0,5 kg frukt og grønt per dag, sier Broch.

Hun mener man må spise store mengder riktig mat for å klare å få i seg nok næringsstoffer.

- Vitaminer og kosttilskudd er et viktig supplement til et sunt og variert kosthold. Det forskes mye, og mange studier viser positive helsegevinster ved bruk av forskjellige typer kosttilskudd. Kosttilskudd regnes som mat med høyt innhold av viktige næringsstoffer for den som ikke klarer å få i seg nok gjennom vanlig kost, noe undersøkelser viser at mange ikke klarer i hverdagen, sier Broch.

- Behovet er mindre enn noen gang
- At man ikke får i seg nok av disse stoffene i dag, er absolutt en påstand som må stå på Sunkosts regning. Det stemmer ikke med realitetene slik jeg kjenner de, sier Svihus.

- Generelt er det slik at den vanlige maten vi spiser aldri har vært sunnere og mer variert. Vi har gått fra et kosthold som for ikke mange år siden var veldig sesongbasert, til i dag hvor det knapt finnes sesongbaserte matvarer, sier ernæringsprofessoren.

Det mener han er gode nyheter for ola nordmann.

- Og dette er nettopp en av de faktorene som bidrar til at sannsynligheten for å trenge kosttilskudd er mindre enn noen gang, sier Svihus.

Den positive utviklingen i det norske kostholdet kom også frem i en rapport Helsedirektoratet la frem onsdag. Resultatene viser at forbruket av grønnsaker og frukt har økt betydelig over tid, og forbruket av sukker og sukkerholdig brus har gått ned de siste ti årene.

Les flere saker på DN Aktiv

Høyt utdannede går mest på ski

Gjør dette - og få mer energi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.