- Vi har brukt mye tid på å fortelle våre egne, nemlig syklistene, om reglene i trafikken. Nå er det bilistenes som må lære litt, sier Rune Gjøs, generalsekretær i Syklistenes Landsforening.

Her er hans huskeregel-liste for bilister ved inngangen til en ny sesong:

* Sykkelen er et transportmiddel, akkurat som bilen.

* Sykling i vegen er lovlig, og er mange steder den eneste muligheten syklister har til sykling.

* Syklistene kan sykle på alle veger bortsett fra motorveg.

* Det er tillatt å sykle i kollektivfelt.

* Syklister kan kjøre forbi biler både på høyre og venstre side.

- Det er ingen som er tjent med et høyt konfliktnivå i trafikken. Vi ønsker at folk skal sykle mer, og at de skal sykle trygt. Derfor trenger vi et bedre samspill mellom trafikkgrupper, sier Rune Gjøs, som er generalsekretær i Syklistenes Landsforening.

o 

April verst
De fleste av oss er både gående, syklende og bilende – til forskjellig tid. I vinter har bilistene hatt mye vei for seg selv.

Men nå er asfalten tørr og innbydende mange steder i landet, og syklistene er kommet ut av dvale.

Konfliktnivået er på sitt aller høyeste i april måned.

- Høyresving for bil nå i mars/april er kritisk. Bilisten har kanskje kjørt til høyre i et kryss nå i hele vinter uten å ha møtt på en eneste syklist. Plutselig kommer det nå en lang rekke syklister trillende og en uoppmerksom bilist meier dem rett ned. Man er ikke vant med å kaste et ekstra blikk over skuldrene før en svinger av, forteller Rune Gjøs.

Og hvem vinner?

- Bilistene så klart! Må bare anbefale alle syklister om IKKE å stå på kravene sine. Stopp hvis du er i tvil om hvem som har vikeplikt.

Slakter trafikkreglementet
Samtidig som organisasjonen kommer med bilistenes regler, slakter Gjøs det nåværende trafikkreglementet som han mener syklistene må lide under.

- Trafikkreglene i dag hindrer fremkommelighet for de syklende, sier han og forklarer:

- Hvis det er mulig å ikke gi en syklist forkjørsrett, så bruker man den muligheten. Sånn er trafikkreglene i dag, avslutter generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Rune Gjøs.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Råtass til 120.000</b>

<b>Rådyr moro på to hjul</b>

<b>Slår alarm om vintersykling</b>Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb

Se DNtvs 2010-video fra Tour de Finance og Lysakerlokket:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.