- Nordmenn er ikke så gode på ski som de tror, sier Tormod Granheim (39).

Den profesjonelle eventyreren har observert nordmenns skivaner i flere tiår og synes det er slående hvor lite nordmenn interesserer seg for skiteknikk. Selv om Granheim ofte møter nordmenn som roser egne ferdigheter har han konkludert med at de fleste ikke har forstått grunnlaget for god skiteknikk: nemlig at kroppen skal fungere som en støtdemper.

Granheim trekker paralleller til en sportsbil som får slag mot hjulene når den kjører, men likevel holder optimal kontakt med underlaget. På samme måte skal kroppen dempe slagene fra snøen slik at du beholder kontroll over skiene.

- Å prestere handler hele tiden om å gjøre de enkle tingene riktig. Når du har de enkle tingene riktig kan du konsentrere deg om å forbedre mer avanserte oppgaver, sier Granheim som her presenterer 8 teknikktips for deg som ønsker å få mer ut av skidagene denne vinteren.

  • 1) Armene forover.
    Den enkleste teknikk-justeringen du kan gjøre er å få armene forover. Helst bør de holdes nok så strake mens de er rettet både forover og nedover.
  • 2) Stå midt over skiene.
    For en nybegynner oppleves det som skummelt å stå midt over skiene fordi det går fortere enn å lene seg bakpå. Men det å legge seg bakpå gir bare en falsk trygghet. På samme måte som en motorsykkel er lettest å kontrollere når den er i fart er det enklere å stå på ski når du har opparbeidet en viss hastighet. Ved å legge vekten forover blir det også enklere å svinge fordi svingen alltid starter ved fremste skitupp. Alt for mange lener seg bakover og mister dermed muligheten til å styre skiene ordentlig.
  • 3) Stålkanter og glidflater.
    Lær deg å bruke både sålen og stålkantene på en ordentlig måte. Ligg på skjær i svingene og bruk hele sålens glideflate når du skal opparbeide fart. En forutsetning for å få dette ordentlig til er riktig utstyr. Bruk derfor tid på å jevnlig glide sålen og slipe stålkantene slik at du får maksimalt ut av utstyret. Folk som ikke prioriterer slikt vedlikehold går glipp av gode opplevelser. Noen er faktisk redde for at skiene blir for raske om de glides, men å ikke glide skiene er som å kjøre bil med håndbrekket på. Sålen er motoren og kantene er bremsen. Du kan ha den beste teknikken i verden, men har du runde stålkanter får du ikke utnyttet ditt potensial.
  • 4) Senk skuldrene.
    Ikke vær anspent. Slapp av i kroppen og la stavene henge skrått bakover fra dine foroverlente armer. Jobb for å være dynamisk og hele tiden i balanse.
  • 5) Riktig stavbruk
    Folk flest bruker stavene for mye. Spesielt frikjørere ødelegger balansen ved å sondere terrenget med staven. Stavene skal brukes til å markere svingen rett før du svinger, men resten av tiden skal trinsene peke bakover. På den måten blir stavene et støttehjul som gir deg rytme i skikjøringen og et referansepunkt som gjør det lettere å plassere kroppen korrekt i forhold til underlaget.
  • 6) Len deg som en motorsyklist
    Å ha vekten på dalskien, altså den skien som til enhver tid ligger nærmest dalbunnen, er et mantra når du kjører ski. Det er en liten detalj som høres enkel ut, men likevel kan være vanskelig å gjennomføre. For optimal gjennomføring må du lene deg inn i svingen som en motorsyklist samtidig som ytterste kne presses ned mot bakken, slik at benet blir vinklet svakt som en V mot underlaget. Får du kneet langt nok ned vil du merke at skiene klatrer ekstra godt opp på kant.
  • 7) Ikke se på TV
    Ser du langrenn på TV får du et godt bilde av hvordan aktiviteten bør utføres. Slik er det ikke med alpint. Alpinistene befinner seg sjeldent i den optimale posisjonen fordi de kjører for fort og aggressivt. Dermed er det vanskelig å lære alpin skiteknikk ved å se TV. Dette fører til at folk tar med seg mange av de dårlige faktene fra TV ut i alpinbakken. Et typisk eksempel som setter deg i ubalanse er å peke armene rett ut fra kroppen i det svingen avsluttes.
  • 8) Bombesikker posisjon
    Målet for skikjøringen er å befinne seg i den bombesikre posisjonen hvor du er i full balanse og har kontroll over kroppen. Det er denne posisjonen du hele tiden må jobbe mot for at du skal kunne stå så godt på ski som mulig.

Les også: Her får du mest for pengene

Tormod Granheim (39)
Tormod Granheim (39) (Foto: Thomas T. Kleiven)

Tormod Granheim (39) er en norsk eventyrlysten blogger og foredragsholder som har gjort et levebrød av å reise på eksotiske ekspedisjoner. Granheim har blant annet stått på ski fra Aconcagua (Argentina), Kilimajaro (Tanzania), Kusiuscko (Australia) og Mount Everest (Kina/Nepal). På Mount Everest gikk det galt for Granheims kompanjong Tomas Olsson som døde under en rappellering på vei ned fra nordsiden av fjellet.

Granheim bor nå i Chamonix hvor han fokuserer på å klatre firetusenmeterstopper. Gjennom sine mange kurs har Granheim god erf#229 i hvordan nordmenn står på ski og har sett hva de trenger å øve på for å bli bedre alpinister.

Granheims utstyrstips for god skiteknikk:

  • Kjøp stive alpinstøvler. For menn må flexen være minimum 120.
  • De fleste bruker for lange staver. Derfor bør du kjøpe staver som er 10 cm kortere enn hva de fleste sportsbutikker anbefaler.
  • Slip stålkantene og preparer glideflata på skiene dine fra første stund.
  • Bruk heller penger på et teknikkurs enn et par nye ski.
  • Steinsliping av sålen er nødvendig med jevne mellomrom.

Les flere saker på DN Aktiv

Norges beste langrennsområder

Kjemper mot Alpene med norsk «snøgaranti»

Færre snødøgn i Oslo gir OL-bekymring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.