- Jeg anbefaler innimellom å sjekke kolesterolverdiene hos fastlegen din, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra Bramat.no.

En stor studie som ble gjort kjent forrige uke viste at lavkarbodiett på sikt kan øke risikoen for hjertesykdom og slag.

Lavkarbo skader
- Hvis du går på ekstrem lavkarbo uten å være overvektig kan du få en uheldig virkningen av høyt fettinntak. Da øker kolesterolet hos de aller fleste, hos enkelte opp til en dobling, sa lege Kjetil Retterstøl ved avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, til VG fredag.

Han frykter at lavkarbomoten holder seg i mange år og at tilfeller av hjertesykdommer vil øke. Den eneste måten å sjekke kolesterolet ditt på er å ta en blodprøve. Borchsenius mener det er flere verdier en bør få sjekket.

Flere blodverdier
- Hvis du bestemmer deg for å legge om kostholdet drastisk så er mitt tips å gå til fastlegen din og ta en blodsjekk. Etter en stund på dietten så sjekker du for de samme verdiene igjen. Da kan du se om kostholdet har hatt en positiv eller negativ effekt på blodverdier og helse, sier ernæringsfysiologen til DN Aktiv.

Hvilke verdier?

-Triglyserider, totalkolesterol, HDL, LDL og blodsukkernivået. Eventuelt også insulinnivå.Les også: Dietten som holder vekten nede

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.