Lørdag 22. februar arrangeres Norges første lagtempokonkurranse i langrenn for eliten og aktive mosjonister. 145 lag deltar i "Hytte til hytte" - og dermed bringes et helt nytt aspekt inn i langrennssporten.

Konkurransen baserer seg på sykkelsportens lagtempo:

I en 25 kilometer lang sløyfe gjennom Nordmarka (se kart under) skal hvert av lagene få to av løperne over målstreken fortest mulig.

Tomas Northug deltar i Team Sommereventyret sammen med landslagsprofilene Petter Eliassen og Niklas Dyrhaug. De overlater ingenting til tilfeldighetene:

-Taktikken er alfa og omega. Vi reiser ned til Oslo et par dager i forkant slik at vi kan pugge løypa og legge planer for hvem som skal dra hvor og hvordan vi skal løse utfordringene løypa gir, sier Tomas Northug.

Han mener konkurransen er perfekt oppkjøring til Vasaloppet helgen etter, og får støtte av Anders Aukland som mener formatet åpner for flere spennende scenarier.

- Kombinasjonen av hvordan teamet settes sammen og hvordan laget samarbeider for å overkomme de utfordringene som oppstår, vil gi en mestringsfølelse som er helt unik, sier Aukland.

Selv mener Team Sommereventyret å være godt forberedt. De håper å se de beste langløperne på startstreken for å få litt ordentlig konkurranse.

- Rå på å stake
- Vi er et veldig godt sammensatt lag, med meg som kan sette farten i starten, Niklas Dyrhaug som er veldig allsidig og Petter Eliassen som er en skikkelig traver og sikkerheten på laget. Begge er jo rå på å stake, sier Tomas Northug.

Proffsyklist Edvald Boasson Hagen er godt vant med lagtempo og gir gjerne noen råd til langrennsløperne:

- Det gir utrolig stor effekt å kunne sykle sammen på lagtempo, du sparer mye energi på å ligge på hjul og hvile. Ettersom man har lavere fart og dermed mindre luftmotstand på langrennsski, vil jo effekten avta, men at det har en effekt er utvilsomt, sier han.

- Hva er viktig å tenke på for å få utbytte av det å operere sammen som lag?

- Det er viktig å tenke på å ligge mest mulig i le for vinden, så du sparer mest mulig energi. I langrenn handler det jo også mye om å følge takten til løperen foran, og det psykiske aspektet ved at noen andre styrer farten for deg. Det sparer man mye krefter på, legger han til.

145 lag på startstreken
Totalt 40 inviterte elitelag og 100 lag i åpen klasse (med 2-4 utøvere på hvert lag) stiller på startstreken i Holmenkollen.

Den 25 kilometer lange løypa starter på Holmenkollen Arena, går via Ullevålsæter, opp til Nordmarkskapellet, forbi Tryvannstua og Frognerseteren, før målgang i Holmenkollen. Løypeprofilen er med andre ord passe kupert, med totalt 530 høydemeter som skal forseres.

- Vi satser på å få med oss alle de beste norske langrennsløperne som ikke er i Sotsji, sier Håkon Tønnessen, Sports Manager i Red Bull Norge, som er arrangøren bak lagtempo-rennet.

Les også: Dyre ski selger best

<b>Staketeknikken som har gitt gull</b>

<b>- Flotteste snøen jeg noensinne har kjørt på</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.