I Sør-Norge er omtrent halvparten av det jaktbare arealet privateid, opplyser naturbruksforsker Oddgeir Andersen. Det er også i slikt terreng det er mest ryper i år.

– Fuglebestanden i private terreng er gjerne bedre enn der allmennheten slipper til. Eksklusiv tilgang til god rypejakt betales det stadig mer for. Samme utvikling ser vi også i laksevassdrag, en trend jeg tror vil fortsette, sier Andersen til DN i dag.

Før årets jakt ble seks områder i Forollhogna-området i Nord-Østerdalen lagt ut på åpen anbudsrunde med femårskontrakter. To av feltene på 12.000 dekar oppnådde bud på 240.000 kroner. De resterende fra 100.000 kroner og opp. Altså blir prisen for det dyreste terrenget 1,2 millioner på fem år. Dette er i øverste prisklassen for rypejakt i Norge, ifølge fagfolk.

– En konsekvens kan bli at jakt på rype på privat grunn blir forbeholdt de mer kjøpesterke gruppene i samfunnet. Det er generelt mindre rype nå, enn for ti år siden. Fjellstyrene kan ikke bare kutte ned på dagskvoter og antall jaktdøgn. De må kutte ned på antall jegere i dårlige år også, sier Andersen.

Norges jeger- og fiskerforbund er lei denne debatten som blusser opp hvert år det er dårlig med rype i fjellet.

– Rypa som art er ikke truet. Det er helt misforstått. Forskerne har en tendens til tunnelsyn i denne debatten. Flere mangler interessen til å samle kunnskap fra alle hold. Nordmenn flest ønsker ikke drive rypeslakt. Om kvoten i dårlige år begrenses til én fugl, tror jeg de fleste kan avfinne seg med det, sier informasjonssjef Espen Farstad.

Mer om årets småviltjakt:

Rypejakt avlyst flere steder

Slik sikrer Bjørn Dæhlie seg godt jaktterreng

Spår krakk i rypebestanden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.