For den vanlige mosjonist kan det være veldig vanskelig å vite hva treningssentrenes timer egentlig dreier seg om, og hva man får av utbytte, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole (NIH). Hun reagerer på måten enkelte timer markedsføres på, og er skeptisk til at Elixia kaller en av sine nye timer «500 kcal».

- Når man markedsfører en time med noe som fremstår som en garanti for at man skal kunne forbrenne 500 kilokalorier kan man muligens få et problem dersom annonseringen berøres av kjøpsloven, tror idrettsprofessoren, og legger til:

– Å påstå at man kan brenne 500–600 kilokalorier i løpet av en halvtime er på grensen til uetisk.

- Kun godt trente

– Er det fysisk mulig å forbrenne så mye på 30 minutter?

– Det tør jeg påstå at bare godt trente kan få til. Instruktørene på timen kan kanskje klare å holde en slik intensitet, men at en vanlig mosjonist skal klare det tror jeg ikke noe på. Hva en person forbrenner i løpet av 30 minutter varierer fra person til person og avhenger av mange forhold som for eksempel kjønn, alder, treningstilstand og kroppssammensetning. En mosjonist forbrenner rundt 300 kilokalorier i løpet av 30 minutter med jogging i rolig tempo. På en halv time med høy intensitet kan jeg tenke meg at en mosjonist vil kunne forbrenne 300- 400 kilokalorier. Å gå ut med at man her kan forbruke 500 – 600 kilokalorier blir å føre kjøperen bak lyset.

Sundgot-Borgen frykter også at denne typen timer kan ta knekken på utrente kunder med ambisjoner om bedre form og forbrenning av fett. Hun begrunner dette med at timene er svært harde og lett kan ta motet fra folk som knapt nok har rørt seg før.

– Mange vil ha behov for å forbruke flere kilokalorier, men det aller viktigste er at de finner en eller flere aktiviteter som de får godfølelsen av å mestre og som de fortsetter med. For harde timer kan drepe treningsgleden hos en som er utrent.

Mulighet til å brenne 500 kcal
Atle Arntzen, ansvarlig for personlig trening hos Elixia, påpeker at timen «500 kcal» presenteres som en time der man har mulighet til å forbrenne 500 kilokalorier.

– I timebeskrivelsen er det siste spørsmålet «hvilket potensial har du?» Det betyr at ikke alle nødvendigvis vil kunne klare å ta ut 500 kcal på 30 minutter, det handler om hva du kan klare å ta ut. På denne måten kan du bruke kaloriuttaket som et måleparameter på prestasjon og dermed måle din utvikling på klassen, sier Arntzen.

Følger Helsedirektoratet
Han legger til at også Helsedirektoratet i sin aktivitetshåndbok for fysisk aktivitet knytter et bestemt antall kilokalorier til en gitt mengde fysisk aktivitet. Her sies det blant annet at 30 minutters aktivitet tilsvarer omtrent 150 kcal.

– Ifølge Helsedirektoratet er det altså helt legitimt å knytte aktivitet og forbruk av kilokalorier sammen. Basert på våre medlemmers tilbakemeldinger motiverer dette på en effektiv måte siden cirka 90 prosent ønsker å gå ned i vekt og/eller få lavere fettprosent, sier Arntzen

Etterlys dokumentasjon
Jorunn Sundgot-Borgen oppfordrer treningskunder til å stille spørsmål ved hva de ulike timene egentlig inneholder. Mange fagre løfter om effekt kan med fordel ettergås nøye, mener hun.

– Spør gjerne om dokumentasjon på den påståtte effekten. Er det for eksempel dokumentert at den og den yogatimen gjør meg sterkere, eller at spinningtimen øker oksygenopptaket? Vi som er opptatt av helse og prestasjon må være bevisste på å ikke falle i samme fallgruve som de som markedsfører slankepiller og pulver.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Elegant, kraftfull og knallgod trening

Finn den rette treningspulsen

- Dette er bedre enn intervaller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb