Lavkarbodietter, proteindrikker og -pulver kan være langt farligere enn du tror. Forsker roper varsko grunnet manglende kunnskap om kroppens evne til å kvitte seg med avfallstoffer etter proteinfordøyelsen.

Ved å observerer ulike dyrs matvaner har professor Åshild Krogdahl ved Norges veterinærhøgskole notert seg at dyrene instinktivt regulerer inntaket av protein. Selv en ‘grådig’ kjøtteter som laks vil skygge unna for mye protein. Årsaken er instinktet som advarer mot ammoniakkforgiftning.

- Når vi fordøyer protein, blir aminosyrene i proteinet spaltet i fordøyelsen og kommer ut som ammoniakk i den andre enden. Ammoniakk er en gift – det er jo ingen nyhet. Det er velkjent at både akvariefisk og oppdrettsfisk blir forgiftet hvis det er for mye ammoniakk i vannet. Og dersom det oppstår for mye ammoniakkgass i et fjøs, blir dyrene evakuert umiddelbart, sier hun til Forskning.no i dag.

Nå er det selvsagt en vesentlig forskjell på å puste inn og drikke eller spise mat som gjør at kroppen produserer ammoniakk som et avfallsstoff. Men vet vi egentlig at det siste er ufarlig?

- Nei, ifølge Krogdahl.

Manglende forskning
Ernæringsprofessoren synes det er underlig at det er forsket så lite på ekstremt høyt inntak av protein, spesielt i disse tider hvor selvoppnevnte kostholdseksperter forsøker å få hele befolkningen over på lavkarbo- og høyproteinkosthold.

- Ammoniakkforgiftning kan være svært alvorlig. Vi vet også at de organene i kroppen som avgifter og kvitter seg med avfallsstoffer - lever og nyrer - arbeider på høygir for å få ut ammoniakken. Giften må svært fort ut, dette har høyprioritet for kroppen, sier hun.

Detox
Hun minner om at det innen behandling av både dyr og mennesker med lever- og nyreskader må avgifting til ved hjelp av lavproteindiett for å fjerne giftig ammoniakk.

– Når vi får inn et dyr med lever- eller nyresykdom her på Veterinærhøgskolen, er det første vi gjør å sette dyret på en lavproteindiett. Det samme gjør leger med pasienter som har sykdom i lever eller nyrer, påpeker Krogdahl.

Advarer mot lavkarbo
Som tommelfingerregler anbefaler ernæringsfysiologer at vi får i oss cirka ett gram protein per kilo kroppsvekt daglig. Altså bør en kvinne med gjennomsnittlig vekt ideelt sett nøye seg med 300 gram kjøtt i løpet av dagen.

– En lavkarbodiett kan lett inneholde to eller tre ganger så mye protein. De mest ekstreme diettene anbefaler bare eller nesten bare proteiner. Bodybuildere kan få i seg 160–200 gram proteiner om dagen, tilsvarende 800–1000 gram kjøtt, sier Krogdahl, som ser med stor bekymring på utviklingen av folkehelsen.

– Lavkarbobølgen et storstilt medisinsk eksperiment med folkehelsa. Ingen vet hva følgene blir om tjue år, mener hun.

Anbefaler ulike proteiner
Ernæringsprofessoren er også opptatt av at proteiner er mer enn kjøtt. Fisk er selvsagt et bra alternativ, men også planter inneholder proteiner – især bønner og linser. Egg, melk og grovt korn har også høyt innhold av aminosyrer (proteiner) som utfyller hverandre.

Forvirret?
Krogdahl er bekymret for om hun og andre forskere kan ha tapt kampen om sunn mat i folks bevissthet.

– Vi overstrømmes fra alle kanter av teorier om mat og engasjementet er stort, men kunnskapsnivået er varierende, kommenterer hun og poengterer at kostholdsrådene fra anerkjente og seriøs ekspertise er som de alltid har vært. Spis variert. Grovt brød med pålegg og et glass melk til er sunt.

Kilde: Forskning.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.