Funksjonell trening er et kjent begrep for alle som trener på treningssentre, og selges gjerne som statisk styrketrening som skal gi alt fra bedre holdning til sterk rygg og bedre utholdenhet. Ola Eriksrud, universitetslektor ved Norges idrettshøgskole, mener mange av øvelsene som brukes har store svakheter.

Eriksrud, som har bevegelseslære, biomekanikk og treningslære som fagområder og jobber som fysioterapeut på Olympiatoppen, har vært opptatt av funksjonell trening de siste 15 årene. Han legger ikke skjul på at han definerer funksjonell trening annerledes enn lærebøkene.

- Det er sterkt å si vranglære, men jeg mener at ikke alt i lærebøkene er like godt gjennomtenkt, og mye av dette går også dessverre igjen i mediene, sier han.

Uhensiktsmessig «planke»
Funksjonell trening forbindes vanligvis med trening av kjerne-
muskulaturen, og brukes ofte i sammenheng med treningssentrenes «mage og rygg»-timer. Klassiske øvelser som «planken» og «båten» er hyppig brukt som en del av kjerne-
muskulaturtrening. «Planken», der man står med tærne i gulvet og lener seg på albuene, er en statisk øvelse hvor rygg og magemuskulatur isoleres. Stikk motsatt av det vi egentlig trenger, mener Eriksrud.

- Problemet er at dette er en posisjon vi aldri er i ellers. Kroppen befinner seg aldri i en statisk nøytralposisjon, derfor mener jeg det blir lite hensiktsmessig med isolering av enkeltmuskler og statiske posisjoner.

- Men underkjenner du buk- og ryggmuskulaturen til verdens beste idrettsutøvere som har tatt situps eller øvelser i horisontal stilling i alle år?

- Ikke i det hele tatt, men spørsmålet er om de også kan bli enda bedre med belastning på mage og rygg i stående posisjon.

- Betyr det at posisjonene til armer og ben i for eksempel «planken» eller «båten» ikke påvirker mage- og ryggmuskulatur på en funksjonell måte?

- Foten og resten av bena spiller en viktig rolle for kontroll av mage og rygg. Trykket i foten aktiverer nervesystemet via reseptorer som sitter i leddbånd, muskler, sener og ledd. Den tilbakemeldingen hjernen din får, er helt annerledes i en stående posisjon enn den du får i liggende eller horisontal stilling, forteller Eriksrud og forklarer at nervesystemet er sjefen som «slår av og på» muskler.

- «Planken» er ingen kompleks koordinert øvelse, du holder deg i en statisk posisjon og utfordrer ikke det nevromuskulære systemet i noen stor grad. Du kobler ut mange viktige funksjoner, men i praksis gjør vi jo alltid en motbevegelse først, sier han og utdyper:

- I idrett er det motbevegelsen som aktiverer muskelen før den eksploderer. I tennis og golf er dette tydelig, her «lader» vi systemet med en motbevegelse først. Dette gjelder selvsagt også andre idretter som fotball, langrenn og så videre.

- Kaster vi egentlig bort tiden med styrkeapparatet og sittende mageøvelser?

- Det er masse fint utstyr som kan integreres. Kabelapparater, strikker og frivekter er topp - man må ha et mekanisk stress på systemet for å bli sterkere - men poenget er måten vi gjør det på, sier Eriksrud.

Advarer mot kne-øvelser
I tillegg til statiske øvelser for buk og rygg, advarer Eriksrud mot andre ofte anbefalte øvelser, og mener at vi særlig bommer på kne-øvelser:

- Særlig apparater hvor man sitter og isolerer kneet fra resten av leddkjeden er lite hensiktsmessige. Hvis foten ikke snakker med leggen, låret og hofta, blir det litt feil av en rekke årsaker. Du vil få en stor mekanisk belastning på kneet i posisjoner der det ikke nødvendigvis trenger eller er laget for det. Mange muskler rundt hofta og leggen er involvert i å skape og kontrollere bevegelse av kneleddet, men disse blir ignorert og misforstått i en slik sammenheng.

- Hva er funksjonell trening for deg?

- Funksjonell trening for meg er noe som ligger nært opp til prestasjonen. Stående mageøvelser, som integrerer hele kroppen og innebærer koordinasjon, vendinger og utfall med motstand, ligger for eksempel nært opp til bevegelser en fotballspiller gjør.

På treningssentrene er coretrening, eller trening av kjernemuskulatur, i vinden som aldri før.

- Trener vi på oss ryggplager?

- Igjen, vi befinner oss aldri i en statisk posisjon ellers. Kroppen beveger seg gjennom tre dimensjoner, og vi må huske på at rumpa er ryggens beste venn. Rumpa digger å rotere. Men hva er det korsryggen ikke liker? Jo, å rotere. Så hvis ikke hofta er med og gjør jobben, skylder vi på ryggen og unngår bevegelse. Så ja, jeg tror vi hadde sett færre ryggplager om vi lærer mer om samspillet i kroppen og setter det i en sammenheng, forteller Eriksrud og legger til, litt filosofisk:

- Det er ingenting i universet som er i ro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form og bli medlem av Flytsonen