Trenere og eksperter strides :1000 treningstimer i året allerede fra man er 5-7 år eller mye allsidighet og lek før spesialisering og fullt kjør når man er 14?

DN skrev torsdag om Norsk Fotballakademi som tilbyr spesialtrening til småunger. Personene bak tilbudet mener talentutviklingen i Norge starter alt for sent.

Northug allsidig
Petter Northug takker allsidigheten i oppveksten for at han ble verdens beste langrennsløper.

- Jeg tålte veldig mye trening, og var både klar og sulten på enda mer trening da jeg spesialiserte meg i langrenn som 16-åring, sa Northug på en konferanse i Trondheim tirsdag

- Progresjonen er viktigst, men man må uansett trene mye, sier professor Eystein Enoksen.

- Allsidighetsvarianten får mest støtte, og det er også den jeg har mest tro på. Ved å satse på aktivitet, lek og mangfold fra tidlig alder, legger man et godt basisgrunnlag for å trene mye og spesialisere seg i én idrettsgren fra 13-14-årsalderen, sier Enoksen.

Flere idretter
Det handler om riktig påvirkning til rett tid, understreker han.

En undersøkelse fra 1998 blant norske toppidrettsutøvere i idretter som krever utholdenhet og styrke viste at de valgte sin hovedidrett da de var 14,4 år. Ett år senere bortprioriterte de andre idretter, men to av tre fortsatte likevel med to idretter.

Så mye trente de ukentlig i organiserte former :

- 7-10 år: 6,2 timer

- 11-13 år: 6,9 timer

- 14-16 år: 9,2 timer

Som avgjørende grunner til sin idrettssuksess, ramset de opp følgende forhold i oppveksten:

Oppfølging fra foreldrene, idrettsglede og lystbetont trening, dyktige trenere og godt treningsmiljø, gradvis suksess, samt treningsvilje og konkurranseinstinkt.

Trenger gode trenere
- Progresjonen må styres av kyndige personer. Derfor er trenerne viktige allerede fra starten i arbeidet med å utvikle de fysiske og psykiske egenskapene, sier Eystein Enoksen.

Nyere forskning viser at senere spesialisering utvikler de fysiske, kognitive sosiale, emosjonelle og motoriske egenskaper og ferdigheter som trengs for å investere i satsing på en toppidrettskarriere.

- Dette gir høyere prestasjonsnivå, lengre idrettskarriere, mindre frafall, færre skader og høyere motivasjon, oppsummerer Eystein Enoksen.

Helhetlig utvikling
Allsidighetsmodellen er mer fornuftig fordi den tar vare på helhetsutviklingen, fremmer motivasjonen og gjør det lettere å unngå skader i ung alder, mener han.

Idrettsforskeren mener en modell med tidlig spesialisering ikke tar nok hensyn til sentrale utviklingsmessige faktorer .

- Bruker man mye tid på bare én idrett, får man også ensidig belastning og er dermed mer utsatt for skader. Motivasjonen har også en tendens til å svikte når man trener så mye fra så tidlig alder. Dét øker risikoen for frafall. Jeg synes ikke det er forsvarlig at så små barn legger ned så store treningsmengder, sier Eystein Enoksen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Treningen som gir deg bedre løpsøkonomi

<b>- Tålte mer trening enn de andre</b>

<b>Finn den rette treningspulsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb