En ny norsk studie på atrieflimmer viser at de fleste birkebinere med påvist atrieflimmer (fortyrrelse i hjerterytmen) er i stand til å fortsette å trene.

Studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Clinical Research in Cardiology kartla fysisk aktivitetsnivå, symptomer, medisinbruk og selvopplevd helse blant birkebeinere og et utvalg fra den generelle befolkningen med atrieflimmer.

I alt 4952 norske menn og kvinner i alderen 53-85 år deltok i undersøkelsen, 2326 av dem hadde tidligere deltatt i Birkebeinerrennet på ski.

 

Ni av ti fortsetter

I forskningsartikkelen kommer det frem at ni av ti birkebeinere fortsetter med regelmessig fysisk aktivitet etter at de er blitt diagnostisert med atrieflimmer.

To av tre drev utholdenhetstrening minst tre ganger i uken, mens en tredjedel av dem som hadde atrieflimmer oppga sykdommen som årsak til at de hadde sluttet å delta i Birken.

Lege og stipendiat ved Diakonhjemmet sykehus, Marius Myrstad som ledet studien mener dette er viktige funn som viser at de fleste birkebeinere er i stand til å fortsette med regelmessig fysisk aktivitet selv etter at de har blitt diagnostisert med atrieflimmer.

- For mange birkebeinere er regelmessig trening en viktig del av livet. Når vi vet at det er en relativt høy forekomst av atrieflimmer blant eldre birkebeinere, er det gode nyheter at så mange er i stand til å fortsette med utholdenhetstrening også etter å ha fått sykdommen, sier Myrstad, som tror dette sier noe om god sykdomsmestring blant Birkebeinere.

- Vi har ikke undersøkt sykdomsmestring i vår studie, men det høye aktivitetsnivået blant birkebeinerne med atrieflimmer viser i hvert fall at mange er i stand til å fortsette med regelmessig aktivitet til tross for denne uforutsigbarheten.

- Kan dere med sikkerhet fastslå at de som fortsetter med regelmessig fysisk aktivitet gjør det riktige med hensyn til diagnosen?

- Alle, både personer med atrieflimmer og andre, bør være i fysisk aktivitet minst en halvtime daglig. Regelmessig fysisk aktivtet er forbundet med redusert risiko for tidlig død, forebygger hjerte- og karsykdommer, og har en rekke andre gunstige virkninger på helsa. Når det gjelder hardere trening og deltakelse i konkurranser som for eksempel Birken, bør personer med hjertesykdom rådføre seg legen sin, sier Myrstad.

- Bør ta forebyggende medisin

Studien avdekket også at bare to av tre med atrieflimmer og indikasjon for blodfortynnende behandling fikk slik behandling.

Atrieflimmer er forbundet med en økt risiko for hjerneslag hos personer som også har andre risikofaktorer for slag.

- Dette funnet er urovekkende. Selv om mange eldre birkebeinerne er spreke og friske, bør også birkebeinere med atrieflimmer få blodfortynnende behandling for å forebygge hjerneslag. Dette gjelder kvinner fra 65 år og oppover og menn 75 år og oppover samt personer med andre risikofaktorer for hjerneslag som andre hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk eller diabetes, råder Myrstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

SE DNtv: Kinesiske turister hamstrer luksus i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07 Min
Publisert: